Οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης πιστοποιητικού μέλους για τους φορείς Κ.Αλ.Ο.

Σχετικά

Ημερομηνία
20/01/2021
Version
3.41
Κατηγορία
Κατηγορία

Γενικά

Το παρόν αποτελεί έναν οδηγό που περιλαμβάνει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για να συμπληρώσετε με επιτυχία την αίτηση πιστοποιητικού μέλους από την Διεύθυνση Κ.ΑΛ.Ο. Το πιστοποιητικό μέλους πέρα από υποχρέωση, μπορεί να αποτελέσει κι ένα χρήσιμο εργαλείο, απολογισμού και προγραμματισμού των δραστηριοτήτων των συνεργατικών εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο και κατανοητό.

Οδηγίες για την αίτηση πιστοποιητικού μέλους

Τι είναι το πιστοποιητικό μέλους;

Το πιστοποιητικό μέλους βεβαιώνει ότι ο φορέας Κ.Αλ.Ο. εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια, που ορίζει ο νόμος, για να παραμείνει εγγεγραμμένος στο μητρώο φορέων Κ.Αλ.Ο. Η υποβολή αίτησης για πιστοποιητικό μέλους γίνεται μια φορά το χρόνο και είναι υποχρεωτική για όλες τις ΚΟΙ.Ν.ΣΕΠ., τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και όλους τους υπόλοιπους φορείς Κ.Αλ.Ο. που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο. Η αίτηση περιλαμβάνει:

  • την υποβολή ορισμένων οικονομικών στοιχείων του φορέα, 
  • έναν προγραμματισμό των δράσεων του φορέα για την τρέχουσα χρονιά. 
  • έναν απολογισμό των δράσεων του προηγούμενου έτους. 

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του μητρώου kalo.yeka.gr με χρήση των κωδικών taxisnet του φορέα. Με την έγκριση του αιτήματος αιτήματος, εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας το ετήσιο Πιστοποιητικό Μέλους του Μητρώου. 

Η λογική της ετήσιας έκδοσης πιστοποιητικού μέλους αφορά την πρόθεση το μητρώο να αποτελείται από ενεργούς φορείς που αποτελούν στην ουσία τους φορείς ΚΑλΟ, ουτως ώστε να αποτυπώνεται στο μητρώο η πραγματική κατάσταση της ΚΑλΟ στην Ελλάδα. Με αυτό το σκεπτικό, οι ανενεργοί φορείς και όσοι δεν ανταποκρίνονται στην ουσία και στο πνεύμα της ΚΑλΟ σταδιακά διαγράφονται από το μητρώο. 

Πότε υποβάλλεται η αίτηση για το πιστοποιητικό μέλους;

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μετά την φορολογική δήλωση (από Μάρτιο ως Ιούλιου κάθε έτους) καθώς θα πρέπει να υποβληθούν οικονομικές καταστάσεις που (Ε3) του περασμένου έτους που εκδίδονται μετά την φορολογική δήλωση. Όμως προτού γίνει υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση του φορέα η οποία θα εγκρίνει τον προγραμματισμό δράσεων της τρέχουσας χρονιάς και τον απολογισμό των δράσεων της προηγούμενης χρονιάς. 

Η τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία (1) φορά κατ’ έτος και σε κάθε περίπτωση πριν την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης (αρθ.29 Παρ.1). Η υποβολή της αίτησης γίνεται από τον φορέα εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία εμπρόθεσμης συνεδρίασης της τακτικής Γενικής Συνέλευσης και το αργότερο μέχρι την λήξη της υποβολής της Ετήσιας Φορολογικής Δήλωσης.

Προσοχή! Η ετήσια Γενική Συνέλευση δεν μπορεί να έχει ημερομηνία μεταγενέστερη της κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης.

Παράδειγμα: Αν η ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι 30/6 τότε η ημερομηνία του πρακτικού της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης πρέπει να είναι το αργότερο 29/6. Η μη τήρηση των παραπάνω ημερομηνιών είναι αιτία απόρριψης της αίτησης.

Τι χρειάζεται για να εγκριθεί η αίτηση;

Για να εγκριθεί η αίτηση για το πιστοποιητικό μέλους χρειάζεται ο φορέας να πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται για την εγγραφή στο μητρώο, όπως διατυπώνονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016, δηλαδή:

  • Η ετήσια μισθολογική δαπάνη του φορέα να είναι τουλάχιστον ίση με το 25% των εσόδων (κύκλος εργασιών και έσοδα επιχορηγήσεων) της προηγούμενης χρήσης του, για όσους φορείς έχουν τζίρο πάνω από 42168 ευρώ.
  • Το ποσοστό εργαζομένων – μη μελών να μην υπερβαίνει το 40% του συνόλου των εργαζομένων της Κοιν.Σ.Επ. ή 50% για εποχικές και άλλες έκτακτες ανάγκες. Για τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων το ποσοστό είναι 25%.
  • Η διανομή των κερδών διατίθεται ποσοστιαία, ετησίως, ως ακολούθως:
    • κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού,
    • προεραιτικά έως 35% των κερδών διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρηση (εκτός αν τα 2/3 των µελών της Γενικής Συνέλευσης του φορέα αποφασίσουν αιτιολογημένα τη διάθεση μέρους ή όλου του ποσοστού αυτού στις δραστηριότητες του).
    • το υπόλοιπο διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή/και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας 

Σε περίπτωση που, από τα στοιχεία που προσκομίσει ο φορέας, προκύψει ότι δεν εκπληρώνονται τα παραπάνω κριτήρια, ο φορέας καλείται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών να υποβάλει πρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία. Αν από τα νέα στοιχεία δεν προκύπτει η εκπλήρωση των κριτηρίων εγγραφής, ο Φορέας διαγράφεται από το μητρώο. Επίσης στην περίπτωση που ο φορέας δεν έχει οικονομική δραστηριότητα για δύο (2) έτη, θεωρείται ανενεργός και στη συνέχεια διαγράφεται από το μητρώο. (Βλ. Αριθ. 61621/Δ5.2643 ΦΕΚ Β’ 56/18-01-2017, αρθ.16). 

Τι γίνεται αν δεν έχουν γίνει οι αιτήσεις προηγούμενων ετών;

Στην περίπτωση που ο φορέας είναι ενεργός αλλά δεν έχει κάνει αιτήσεις πιστοποιητικού μέλους για τα τελευταία χρόνια οι αιτησεις του μπορούν και πάλι να γίνουν δεκτές εκπρόθεσμα, αρκεί να υποβληθούν ξεχωριστά η κάθε μία με την σειρά και εφόσον εγκριθεί η προηγούμενη. Παράδειγμα: Έστω ότι το τρέχον έτος είναι 2026 και ο φορέας δεν έχει κάνει αίτηση ούτε για το 2025 ούτε για το 2024, αλλά έχει εγκεκριμένη αίτηση για το 2023. Θα πρέπει πρώτα να υποβάλει εκπρόθεσμη αίτηση για το 2024, αφού αυτή εγκρηθεί να υποβάλει εκπρόθεσμη για το 2025 και εφόσον εγκηθεί και αυτή τότε μπορεί να υποβάλλει και για το τρέχον έτος. Διαφορετικά, αν εκκρεμούν προηγούμενες αιτήσεις, η αίτηση για το τρέχον έτος δεν θα μπορεί να υποβληθεί.