Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη θαλάσσια μεταφορά οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο: Η Aυτοδυναμία

Σχετικά με το Έργο

Διάρκεια
Οκτώβριος 2023 – Φεβρουάριος 2025
Χρηματοδότηση
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Γενικά

Για 16 μήνες το Dock με την Ιστία Αιγαίου ΚΟΙΝΣΕΠ θα υλοποιήσουν την συνέχεια του έργου Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη μεταφορά οικολογικών προϊόντων με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και πιο συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, άξονας Προτεραιότητας 3 – Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2022», το οποίο θα αφορά την ολοκλήρωση της εφαρμογής ιστιοπλοϊκής και ηλεκτροκίνητης θαλάσσιας μεταφοράς οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο με 100% αυτονομία όλο τον χρόνο.

Περιγραφή

Η ΚοινΣΕπ Ιστία Αιγαίου και το Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής Αλληλέγγυας Oικονομίας ξεκινούν την νέα τους συνεργασία για το πρόγραμμα “Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη θαλάσσια μεταφορά οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο: Η Αυτοδυναμία”.

Το έργο αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός καινοτόμου και περιβαλλοντικά βιώσιμου μοντέλου μετακινήσεων και μεταφορών προϊόντων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και ειδικότερα της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα μέσα από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, αφορά στην ολοκλήρωση μιας εφαρμογής ιστιοπλοϊκής και ηλεκτροκίνητης θαλάσσιας μεταφοράς οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, που ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώνεται με το παρόν.

Άμεσοι στόχοι: η επίτευξη διασυνδεσιμότητας των νησιών και η μεταφορά προϊόντων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα 12 μήνες τον χρόνο και, αφετέρου, η δημιουργία των «Πράσινων Διαδρομών» στο Αιγαίο έτσι ώστε να αποτελεί μιας μικρής κλίμακας, βιώσιμη μεταφορική επιλογή αυξημένης ενεργειακής απόδοσης.
Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσα από την τοποθέτηση ευέλικτων φωτοβολταϊκών πάνελ (μεγάλης έκτασης), από τις πιλοτικές διαδρομές σε πραγματικές συνθήκες για την επίτευξη 100% ενεργειακής αυτονομίας off season, μέσα από την ψηφιακή απεικόνιση των “Πράσινων διαδρομών”, από ενημερωτικές εκδηλώσεις με επαγγελματίες της θάλασσας έτσι ώστε να διαδοθούν τα οφέλη και τέλος μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Λαυρεωτικής σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου.

Σχετικά έργα

Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη μεταφορά οικολογικών προϊόντων

To έργο αυτό υλοποιήθηκε από 1/9/2021 έως 28/2/2023 με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου μέσα από το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, άξονας Προτεραιότητας 3 – Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020»

Εταίροι του Προγράμματος