Το Dock

Το Dock

Το Dock είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας ο οποίος λειτουργεί με οριζόντια και συνεργατική δομή με σκοπό την ίδρυση και την υποστήριξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.
 
Μέσα από υπηρεσίες καθοδήγησης, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και προγράμματα επιχειρηματικής και συνεταιριστικής ενδυνάμωσης, επαγγελματικής κατάρτισης και διαχείρισης έργων προωθεί τις ισότιμες σχέσεις εργασίας, την κοινωνική αξία των παραγόμενων υπηρεσιών/προϊόντων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Από που ερχόμαστε

To Dock – Συνεργατικός Χώρος για την Κ.Αλ.Ο δημιουργήθηκε το 2017 από μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφερόταν να προωθήσει τις πρακτικές της και να συμβάλλει στην ορατότητά της. Συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να αναδεικνύουμε την προσέγγιση της Κ.Αλ.Ο στον τρόπο εργασίας, στον τρόπο παραγωγής, στην επιλογή κατανάλωσης, στη συμμετοχή σε αλληλέγγυες ομάδες της κοινότητας, στη συνδιαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών.

Η ιδρυτική ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά το 2012 ως ομάδα εργασίας και γρήγορα έγινε σαφές ότι μία μόνιμη υποδομή υποστήριξης της Κ.Αλ.Ο. είναι εφικτή και αναγκαία, έτσι λοιπόν πιάσαμε δουλειά…

Μετά από συζητήσεις, σχεδιασμούς και πλάνα – αεροπλάνα, το Φεβρουάριο του 2017 ιδρύθηκε το Dock ως ΑΜΚΕ και ως φορέας Κ.Αλ.Ο. με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για την ανάπτυξη του χώρου.

Που πηγαίνουμε

Οραματιζόμαστε ένα οικονομικό μοντέλο που ενσωματώνει εγχειρήματα οργανωμένα στη βάση της συλλογικής ιδιοκτησίας, διαχείρισης και εργασίας με δημοκρατικές αποφάσεις και έλεγχο. Ένα μοντέλο βασισμένο στις ανθρώπινες ανάγκες, στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και σε μια αγορά η οποία θα περιλαμβάνει βιώσιμα και υπεύθυνα εγχειρήματα.

Οραματιζόμαστε μια πολιτική ζωή βασισμένη στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Μια κοινωνία στην οποία θα είναι διάχυτη η κουλτούρα της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης. Μία κοινωνία στην οποία η παιδεία, η υγεία, η κατοικία, το νερό, η ενέργεια θα αντιμετωπίζονται ως δημόσια αγαθά, θα διαχειρίζονται ως κοινά και όχι ως προϊόντα.

Πιστεύουμε ότι η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, τα Κοινά, η Αγροοικολογία, το κίνημα για το Δίκαιο Εμπόριο, οι Ανακτημένες επιχειρήσεις, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο προς μια ανασυγκρότηση της οικονομίας σε μία πιο βιώσιμη και ηθική κατεύθυνση.

Θέλουμε η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία να μπορεί να διεκδικήσει χώρο από την κυρίαρχη οικονομία και να παίξει το δικό της ρόλο στη δημιουργία νέων δρόμων παραγωγής – κατανάλωσης. Να δώσει νέο νόημα στους όρους ανάπτυξη, βιωσιμότητα, εργασία, δημόσια αγαθά, ποιότητα ζωής, συλλογικότητα, περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Γιατί Dock

Το όνομα που επιλέχθηκε για το εγχείρημά μας είναι το Dock (προβλήτα). Από την προβλήτα ξεκινάνε ταξίδια. Η προβλήτα σφύζει από ζωή και εργασία. Ιδιαίτερα στην προβλήτα μας οι άνθρωποι κοντοστέκονται, συνδιαλέγονται, φέρνουν εμπειρίες από μακριά και τις καταθέτουν, γεμίζουν τις αποσκευές τους με γνώσεις και ξεκινάνε το ταξίδι. 

Που στοχεύουμε

Κέντρο Υποστήριξης

Στη συνεχή λειτουργία ενός κέντρου υποστήριξης που θα παρέχει όλα τα υποστηρικτικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για τη δημιουργία νέων και υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ορατότητα της Κ.Αλ.Ο.

Στην ορατότητα της Κ.Αλ.Ο. και την ενίσχυση συνεργειών & συνεργασιών. Μέσα από την διοργάνωση συνεδρίων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων καλών πρακτικών αναδεικνύουμε ότι μία άλλη οικονομία είναι υπαρκτή.

Χώρος Διαλόγου Κ.Αλ.Ο.

Στην ενεργή συμμετοχή σε δικτυώσεις σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπός είναι το χτίσιμο ισχυρών δικτυώσεων και συνεργειών και οι παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο.

Η ομάδα μας

Γεωργία Μπεκριδάκη

Εργάζεται στο χώρο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας από το 2013 σε θέσεις που αφορούν την υποστήριξη και την ανάπτυξη συνεργατικών ομάδων. Είναι ιδρυτικό μέλος του Dock και ασχολείται κυρίως με τη συμβουλευτική, τη διαχείριση χρηματοδοτούμενων έργων και τη συνηγορία. Έχει εργαστεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ως Project manager σε προγράμματα υπεράσπισης ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την κοινωνία πολιτών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει σπουδές στην Κοινωνιολογία και την Κοινωνική Ψυχολογία των Συγκρούσεων.

Έλενα Τζαμουράνου

Γνώρισε την Κ.Αλ.Ο το 2011 ερευνώντας το εναλλακτικό εμπόριο και το 2013 μέσα από την συμμετοχή της σε κοοπερατίβα που υποστήριζε ένα δίκτυο μικρών παραγωγών.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Dock και ασχολείται με την επιχειρηματική υποστήριξη εγχειρημάτων και τη διαχείριση έργων.
Έχει εργαστεί ως project και product manager, presales engineer και business development manager, ενώ ασχολήθηκε επί σειρά ετών ως τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος σε ζητή-ματα αειφορίας, υπευθυνότητας και management. Είναι Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός με μεταπτυχιακό στο Responsible Management.

Μαρία Μπριτζολάκη

Γνώρισε την Κ.Αλ.Ο το 2016 συμμετέχοντας στην ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ Συνεργατικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, και στην ομάδα διοργάνωσης του συνεδρίου "UniverSSE" που διοργάνωσε το Dock το 2017.
Είναι μέλος στο Dock από το 2018 και ασχολείται με την οικονομική παρακολούθηση του φορέα, τη διοικητική οργάνωση του γραφείου και την υλοποίηση προγραμμάτων.
Έχει πτυχίο πληροφορικής με εξειδίκευση στα οικονομικά και πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στον προγραμματισμό, στην τεχνική υποστήριξη και στην εκπαίδευση σε προγράμματα λογισμικού.

Στέλλα Αγγελάκη

Γνώρισε την Κ.Αλ.Ο το 2019, ως στέλεχος του Κέντρου Στήριξης Κ.Αλ.Ο Χανίων με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικής σε υπάρχοντα και υπο σύσταση εγχειρήματα και ως μέλος του συνεταιρισμού Terra Verde.
Εργάζεται στο Dock από το Φεβρουάριο του 2022 και ασχολείται με τη μη τυπική εκπαίδευση και την υλοποίηση προγραμμάτων.
Έχει πτυχίο Βιολογίας και μεταπτυχιακό στη Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη. Έχει πιστοποιηθεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης και έχει επαγγελματική εμπειρία ως εκπαιδεύτρια από το 2019.

Ανέστης Ανεστάκος

Εργάζεται στην Κ.Αλ.Ο από το 2017 ως μέλος και εργαζόμενος σε συνεργατική ομάδα.
Συμμετείχε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ συνεργατισμού Coopenair το 2018-2019 και σε δράσεις δικτύωσης εγχειρημάτων πανελλαδικά. Μπήκε στην ομάδα του Dock τον Νοέμβριο 2022 με αντικείμενο την ανάπτυξη του κέντρου πληροφόρησης, τη συμβουλευτική, την υλοποίηση προγραμμάτων και την εκπαίδευση ενηλίκων.
Έχει σπουδές και εργασιακή εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην επαγγελματική κατάρτιση όπως επίσης και σπουδές στην Κοινωνιολογία.

Σοφία Μελισσουργού

Μέσα από την ενασχόληση της με τη διαχείριση έργων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα σε ΜΚΟ ήρθε σε επαφή με συνεργατικά εγχειρήματα, γεγονός που οδήγησε στη συμμετοχή της στην Κ.Αλ.Ο.
Εργάζεται στο Dock από το Μάρτιο του 2023 και ασχολείται με την επιχειρηματική υποστήριξη φορέων και την υλοποίηση προγραμμάτων.
Σπουδάζει Οικονομικές Επιστήμες στο ΑΠΘ και ασχολείται με τη διοικητική και οικονομική διαχείριση της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας Κ.Αλ.Ο, Kalomathe.gr. Ταυτόχρονα είναι συντονίστρια σε προγράμματα νέων.