Συνεργώ, συνεργείς… συνεργούμε

Συνεργώ, συνεργείς… συνεργούμε

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΩ-ΕΙΣ-04

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:00 – 21:00

Τι γίνεται όταν διαφορετικοί φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους;

Πως μπορούμε αναπτύξουμε αποτελεσματικές συνέργειες;

Λίγα λόγια για τις παρουσιάσεις:

Παράγω – Επιχειρώ Κοινωνικά

Η ένωση Κοιν.Σ.Επ. “παράγω-επιχειρώ κοινωνικά” είναι η ανάγκη έκφρασης των μικρών συνεργατικών μονάδων παραγωγής, η ανάγκη συνύπαρξης και οργάνωσης, η ανάγκη για εξωστρέφεια.

Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, από όλη την Ελλάδα, παραγωγής και μεταποίησης είτε αντικειμένου είτε αγροτικών προϊόντων, εκθέτουν προϊόντα παραγωγής τους, αναδεικνύοντας τον δυναμικό ρόλο της κοινωνικής οικονομίας, στην τοπική κοινωνία, στην οικονομία της αγοράς, στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας. 

Δημιουργούν εκθέσεις που διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις μικρές συνεργατικές επιχειρήσεις.

ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

16 φορείς: 10 Κοινωνικές Επιχειρήσεις/ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., 2 Δασικοί Συνεταιρισμοί, 2 Ορειβατικοί Σύλλογοι και 2 Ενώσεις Συλλόγων, ολοκληρώνουν ένα δίκτυο 1.100 χιλιομέτρων εντός του 2019 με στόχο τα 1.500 χιλιόμετρα το 2020. Χωρίς εργολάβους, χωρίς μεσάζοντες, με χαμηλό κόστος, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και εθελοντές σε ένα πρωτοποριακά δομημένο πρόγραμμα.

Είναι ο 1ο Πιστοποιημένο Μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA, την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων, μήκους 75 km στην Αρκαδία. Συμβάλει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και την τοπική συνοχή της Γορτυνίας.  

https://menalontrail.eu/el/

WFTO |  Παγκόσμιος Οργανισμός Δίκαιου Εμπορίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Δίκαιου Εμπορίου (WFTO) συνενώνει τις οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 400 συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών, μεταποιητών και διακινητών των προϊόντων του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, συνδιοικούν και συντονίζονται μέσω του WFTO.

Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, αποτελεί μέρος της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και αποσκοπεί σε μια πιο ισότιμη και βιώσιμη παγκόσμια οικονομία. Το Παγκόσμιο κίνημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου εργάζεται για το μετασχηματισμό του εμπορίου σε εργαλείο για την επίτευξη δικαιοσύνης, ισότητας και βιωσιμότητας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Σε αυτή τη κατεύθυνση λειτουργεί με βάση 10 αρχές και έχει συμφωνήσει σε μία κοινή χάρτα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκαιο εμπόριο στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε εδώ: worldfairtradedaygreece.com/ και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού 

Synergy | Ένα οικονομικό εργαλείο συνεργασίας

Το Synergy αναπτύσσεται, σε ένα πλαίσιο δοκιμαστικής λειτουργίας. Οι αρχικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν

– την ανάπτυξη συστημάτων ανταμοιβής (loyalty) για την δημιουργία σταθερής και κοινής πελατειακής βάσης.

–  την δημιουργία δομής micro-funding και micro-credit, ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα ρευστότητας και να μπορούν να πραγματοποιηθούν λειτουργικές αναβαθμίσεις (νέες υποδομές, μηχανήματα, εργαζόμενοι κοκ).

– την υλοποίηση ενός συστήματος εσωτερικών συναλλαγών που να προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών και την υποστήριξη ενός νέου οικονομικού δικτύου συνεργασίας.

kalomathe.gr

Για τη διεύρυνση της ΚΑΛΟ και την ισχυροποίηση των υφιστάμενων κυττάρων της, είναι σημαντική η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου, με τη μορφή ενός ψηφιακού εργαλείου, για την προώθηση της εκπαίδευσης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.

Η όλη προσπάθεια βασίζεται σε μια ανοιχτή συμμετοχική μεθοδολογία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση στην οποία εμπλέκονται ενεργά περισσότερα άτομα, συλλογικότητες και φορείς. Η διάχυση του εκπαιδευτικού υλικού διευκολύνεται με την αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων και τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως και αμοιβαίας εκπαίδευσης.

 https://kalomathe.gr/ 

Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων

Σκοπός του Δικτύου είναι η προώθηση της εναλλακτικής και αλληλέγγυας εκπαίδευσης με σαφές διεκδικητικό χαρακτήρα. Μέσα από κοινές δράσεις και μικτές συνελεύσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, τα Αλληλέγγυα Σχολεία στοχεύουν όχι μόνο στην ανάδειξη και ικανοποίηση αιτημάτων που απορρέουν από πάγιες και διαρκείς ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και στην εμπέδωση και ενίσχυση του διακριτού ρόλου των αλληλέγγυων σχολείων στους κόλπους της κοινωνίας, στο χώρο της παιδείας και της εκπαίδευσης.