Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
[ Aναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών ,Συντάκτης: Ιωάννα Σωτήρχου ]
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία οι δημόσιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές δεν είναι ενημερωμένες.
Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των συνεταιρισμών εργαζομένων, που τους οδηγούν ακόμη και στην αλλαγή νομικής μορφής, επιφέροντας ένα πλήγμα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Ο λόγος; Οτι κανείς δεν γνωρίζει τι παραστατικά μπορούν να κόψουν και πού ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμένουν ανασφάλιστοι αλλά να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν δυσθεώρητα πρόστιμα αναδρομικά επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ξέρουν τη δουλειά τους.
Αυτό αποκαλύπτει επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η Ενωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Περιφέρειας Αττικής «Συντονισμός Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Αθήνας» προς τα μέλη της κυβέρνησης (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κ.ΑΛ.Ο., Οικονομικής Πολιτικής, Ασφάλισης και Εισφορών κ.ά.) ζητώντας να ενημερωθούν οι αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία τους.
Στην επιστολή του ο «Συντονισμός» -δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης φορέων Κ.ΑΛ.Ο.- παραθέτει αναλυτικά τα σοβαρά εμπόδια στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας των συνεταιρισμών εργαζομένων.
Οπως ότι «στην Εφορία ακόμα δεν υπάρχει ο κατάλληλος κωδικός για τη συγκεκριμένη νομική μορφή και τα κατά τόπους γραφεία ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν χωρίς σχετική οδηγία ή εγκύκλιο. Κανείς δεν γνωρίζει με ποια διαδικασία και ποια παραστατικά θα γίνονται οι πληρωμές των μελών-εργαζομένων, παρά τις συνεχείς προφορικές διαβεβαιώσεις ότι τα σχετικά ζητήματα έχουν επιλυθεί. Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δηλώνουν παντελή άγνοια περί του νόμου 4430/16 και των αλλαγών που με αυτόν έχουν εισαχθεί».
Ακόμη ένα θέμα είναι με τον ΕΦΚΑ «όπου μετά από πολύ καιρό και με μεγάλη δυσκολία ενέγραψαν τους συνεταιρισμούς εργαζομένων»: Οι Διευθύνσεις (εισφορών, ασφάλισης μισθωτών και ασφάλισης μη μισθωτών) στις οποίες απευθύνθηκαν τους απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, ακόμα και για το αν οι αμοιβές των μελών του συνεταιρισμού εργαζομένων υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις και αναμένουν εγκύκλιο για το αν θα παρακρατούνται με τα ποσοστά των μισθωτών ή των ελεύθερων επαγγελματιών, από ποιους και πού θα αποδίδονται, ενώ «σημαντικότατο πρόβλημα τίθεται στους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι με την εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ χάνουν όλα τα επιδόματα και τις πρόνοιες των εργατοτεχνιτών».
Λόγω της άγνοιας των αρμόδιων υπηρεσιών μάλιστα φοβούνται ότι τα μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά υπέρογκα ποσά ασφαλίστρων για τους μήνες που ο ΕΦΚΑ δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία, ενώ το ίδιο αυτό διάστημα οι άνθρωποι αυτοί είναι ανασφάλιστοι, χωρίς αυτό να είναι δική τους ευθύνη.
«Με την επιστολή μας προς την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο ζητάμε να συνεργαστούν οι δημόσιοι φορείς μεταξύ τους και να σταλούν άμεσα οδηγίες και εγκύκλιος προς τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση των σημαντικών αυτών προβλημάτων. Η ένταξη της νέας εργασιακής μορφής του μέλους συνεταιρισμού εργαζομένων με τον νόμο 4430/16 είναι κατά τη γνώμη μου η μεγάλη θεσμική καινοτομία του νόμου αυτού. Ηδη πληροφορούμαστε ότι πολλοί συνεταιρισμοί εργαζομένων σκοπεύουν να αλλάξουν νομική μορφή -μετατρεπόμενοι κυρίως σε ΙΚΕ- και αυτό αποτελεί ένα πλήγμα για την προσπάθεια προώθησης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιπρόεδρος του Συντονισμού, Ελένη Μουγιάκου.