UNIVERSSE 2017

Σχετικά με το Έργο

Διάρκεια
9/6/2017 - 11/6/2017

Γενικά

Το DOCK, ως μέλος του RIPESS, ανέλαβε να διοργανώσει στην Αθήνα ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο για την Κ.Αλ.Ο παράλληλα με την ετήσια Γενική Συνέλευση του RIPESS. Μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας και σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 9, 10 και 11 Ιουνίου 2017, (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο), Στο συνέδριο συμμετείχαν αποστολές από 20 ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κ.Αλ.Ο.

UniverSSE – Coopernicus

O αγγλικός ορισμός για το Σύμπαν, Universe, παραλλάσσεται και γίνεται Universse 2017 με σκοπό να αποτελέσει το όνομα για το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας που θα γίνει στην Αθήνα 9-11 Ιουνίου.

Γύρω από τις 6+1 θεματικές ζώνες του Συνεδρίου, ορίζουμε τα υλικά που αποτελούν ένα Σύμπαν Κ.ΑΛ.Ο. Με βάση τη δραστηριότητα μας το δημιουργούμε καθημερινά και αλλάζουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οικονομία και την οργάνωση της κοινωνίας.

Με τα ίδια υλικά φτιάχνουμε τον χαρακτήρα του Coopernicus που μέσα από το τηλεσκόπιό του θα μας δείξει ότι στο κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας δεν βρίσκεται το κέρδος αλλά οι δικές μας ιστορίες, πρακτικές και αντιλήψεις που δημιουργούν καθημερινά ένα Σύμπαν Κ.ΑΛ.Ο.

Ένα Σύμπαν που «αποτελείται από ιστορίες, όχι άτομα» (Muriel Rukeyser, αμερικανίδα ποιήτρια & πολιτική ακτιβίστρια)

Πλαίσιο

Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος αποστολές από 20 ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κ.Αλ.Ο.
Η παρουσία δεκάδων ακτιβιστών, μελών εθνικών δικτυώσεων, συνεταιριστών και ερευνητών στην Αθήνα και η διαπιστωμένη ανάδυση, οι ανάγκες και η δυναμική της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελούν έναν πολλά υποσχόμενο συνδυασμό για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και πρακτικών, μια στιγμή συνάντησης του πολύμορφου γαλαξία των ενεργών στο χώρο της Κ.Αλ.Ο. εγχειρημάτων και στην αναζήτηση κοινών αφηγήσεων και στρατηγικών σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της διεθνούς αυτής συνάντησης έχουν αναλάβει συλλογικά οι εξής πρωτοβουλίες και δικτυώσεις:
• Dock–Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
• Η Εφημερίδα των Συντακτών
• Κόμβος για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία
• Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
• Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων
• ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
• Συντονισμός ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Αττικής
• Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας
Στο συνέδριο ευελπιστούμε να συναντηθούμε με όσους/ες εργαζόμαστε για την προώθηση και την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, την οποία αντιλαμβανόμαστε σαν ένα δυναμικό χώρο, ένα πολύμορφο οικοσύστημα πρακτικών αυτοδιαχείρισης της παραγωγής, της εργασίας, της κατανάλωσης. Έναν χώρο ανάδυσης νέων αφηγήσεων χειραφέτησης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας, που μέσα σε καιρούς κρίσης συνιστούν όχι απλά έναν κόσμο αντίστασης, αλλά ένα χειροπιαστό παράδειγμα οραματισμού και δυνατοτήτων κοινωνικού μετασχηματισμού
Το Σύμπαν της Κ.Αλ.Ο. φιλοξενεί από συνεργατικά, συνεταιριστικά εγχειρήματα και αυτο-οργανωμένες δομές αλληλεγγύης, μέχρι μορφές κοινοτικής και κοινωνικής οικονομίας, πρωτοβουλίες ανοιχτής τεχνολογικής καινοτομίας και έρευνας, μέχρι διαδικασίες και χώρους ανάπτυξης των Κοινών.
Η Κ.Αλ.Ο είναι μία ανοιχτή διαδικασία και ταυτόχρονα μια πρόσκληση σε δράση. Κάθε εγχείρημα του πολύμορφου σύμπαντος της Κ.Αλ.Ο., στη χώρα μας και στην Ευρώπη, είναι ευπρόσδεκτο να συμμετέχει και να συμβάλει με τις ιδέες του στην τριήμερη διεθνή συνάντηση.

Ζούμε τον εκτροχιασμό του κυρίαρχου (τον τελευταίο μισό αιώνα) μοντέλου εκμετάλλευσης, του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού, που ξεκίνησε σαν (οικονομική και πολιτική) κρίση. Ενός συστήματος κοινωνικών σχέσεων και κυριαρχίας, που έχει χάσει κάθε προωθητικό κοινωνικό πρόσημο. Που στρέφεται πλέον ανοιχτά προς τις επικίνδυνες “ράγες” του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μετα-δημοκρατίας, της καταστροφής της φύσης και της ακραίας αλλοτρίωσης του ανθρώπου, της όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών.
Ζούμε την ανισορροπία ενός συστήματος σε παροξυσμό. Ενός συστήματος που αδυνατεί να διαχειριστεί τις «παράπλευρες συνέπειες» των αναδυόμενων κοινωνικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, που επιτρέπουν πλέον σε μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, να αναζητούν νέους ορίζοντες κοινωνικής ζωής, αλλαγής και μετασχηματισμού.
Ζούμε τους κραδασμούς μιας σύγκρουσης. Από τη μια μεριά, βιώνουμε μια ανάπτυξη της τεχνολογίας και των γνώσεων, που παρέχει τις προϋποθέσεις για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και αναπαραγωγής, μαζί με μια διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή παραγωγών – πολιτών – κατοίκων στο να χαράσσουν νέες πολιτικές και να θεσμίζουν αυτο-διαχειριστικά εγχειρήματα μέσα από ευρείας κλίμακας κοινότητες και δίκτυα. Από την άλλη μεριά, βιώνουμε βίαιες διαδικασίες ιδιοποίησης και περίφραξης των κοινών μας αγαθών, κοινωνικού αποκλεισμού και ελέγχου των δυνατοτήτων για κοινωνική χειραφέτηση, που αναδύονται σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.
Ζούμε σε μια ιστορική στιγμή, που η ανάγκη υπερβάσεων και τομών στην πραγματικότητα της αγοράς και μιας κρατοκεντρικής διαχείρισης βρίσκεται πλέον στην καθημερινή ατζέντα. Που οι υπάρχοντες εθνικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί αποτελούν πλέον κομμάτι του προβλήματος.

Κάθε σύμπαν έχει την κοσμογονία του. Στην περίπτωση μας, η κοσμογονία δεν είναι ένα bigbang αλλά μία συνεχής διαδικασία. Το σύμπαν της Κ.Αλ.Ο. όπως αναδύεται μέσα από συστημικές ρωγμές και αναταράξεις αποτελεί ένα διαστελλόμενο υπό διαμόρφωση χώρο. Δημιουργός και εμπνευστής ενός κοινωνικού και οικονομικού παραδείγματος, που καλλιεργεί τα συστατικά στοιχεία ενός σύμπαντος κοινωνικά δίκαιου, ισότιμου, ανοιχτού, ελεύθερου, κοινού, για όλους.
Κάθε σύμπαν συγκροτείται από ανάγκη και όραμα. Η Κ.Αλ.Ο. συναρθρώνει σε μια πολύμορφη διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού, καθημερινές πρακτικές επιβίωσης και δημιουργικές αντιστάσεις, που αναδείχθηκαν από κοινωνικά κινήματα και λαϊκές εξεγέρσεις. Είναι ένα εν τη γενέσει σύμπαν κοινωνικών σχέσεων, παραγωγικών υποδομών, μορφών πολιτικής κουλτούρας, πολιτιστικής έκφρασης, συλλογικής αυτοθέσμισης. Είναι μια πορεία, που από τις εκρηκτικές κορυφώσεις μιας δυναμικής, που ιστορικά εμφανίσθηκε σε μαζικά κινήματα, συνεχίζει διαμέσου μιας κοινωνικής επινοητικότητας και πειραματισμού, και περνά στην υλική οικοδόμηση εγχειρημάτων με μετα-καπιταλιστικά στοιχεία. Από την αντίσταση (σε έναν κόσμο) στην δημιουργία (ενός νέου κόσμου).

Το σύμπαν της Κ.Αλ.Ο αναπτύσσεται ανάμεσα στην κυριαρχία της οικονομίας της αγοράς και κρατοκεντρικών οικονομικών πολιτικών. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών, ο αριθμός των ασχολούμενων, το πλήθος των εγχειρημάτων, η κοινωνική διείσδυση της Κ.Αλ.Ο, αυξάνουν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Απόρροια πολύχρονων προσπαθειών και μακρόχρονων δοκιμασιών εναλλακτικών παραδειγμάτων, που πλέον αρχίζουν να αποκτούν ορατότητα και να προβάλλουν σαν πρόταση διεξόδου μέσα σε συνθήκες κρίσης και οικονομικής καταστροφής για την πλειοψηφία του κόσμου.
Από εργαζόμενους που πλήττονται από την ανεργία, τα μνημόνια λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις, μέχρι ολόκληρες περιοχές του κόσμου (Ροζάβα, Τσιάπας, κλπ.) και δίκτυα πόλεων, που, οικονομικά παραδείγματα στηριγμένα στην κοινωνική συμμετοχή, αυτοοργάνωση, οριζοντιότητα. Ετερογενή παραδείγματα, που προτάσσουν μια οικονομία στηριγμένη στην ανταλλαγή αξιών χρήσης και στο κοινωνικό όφελος και όχι στο κέρδος σαν μοχλό ανάπτυξης για την ανάπτυξη.
Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 1 δισ. άνθρωποι είναι μέλη συνεταιρισμών, που έχουν δημιουργήσει πάνω από 100 εκατ. θέσεις εργασίας (20% περισσότερες από ότι οι πολυεθνικές εταιρείες) και υποστηρίζουν πάνω από 270 εκατ. θέσεις εργασίας (κυρίως μεμονωμένων παραγωγών). Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι (ο μισός πληθυσμός του πλανήτη) είναι κοινωνικά ασφαλείς χάρη σε συνεταιρισμούς. Στην Ευρώπη, πάνω από 160 εκατ. πολίτες είναι μέλη σε 2 εκατ. συνεργατικά εγχειρήματα ΚΑλΟ (το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων), που δίνουν εργασία σε περισσότερα από 15,5 εκατ. άτομα.
Η αύξηση της παρουσίας φορέων της ΚΑλΟ, των συναντήσεων εγχειρημάτων και των προσπαθειών δικτύωσης (τοπικά, εθνικά, διεθνικά), των παρεμβάσεων τροποποίησης της πολιτικής κουλτούρας και του θεσμικού πλαισίου, αλλά και η αύξηση του ενδιαφέροντος από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς αποδεικνύουν τις δυνατότητες, που έχει η πρόταση της ΚΑλΟ. Την ίδια στιγμή την καθιστούν πεδίο διαπραγμάτευσης και διαμόρφωσης, ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή των startups, της αλά SiliconValley οικονομίας του διαμοιρασμού, και σε όσους την βλέπουν σαν πεδίο ανάπτυξης κοινωνικών μετασχηματισμών προς έναν μετα-καπιταλιστικό ορίζοντα.

‘Ένα Σύμπαν υπό διαμόρφωση λοιπόν. Το UniverSSE 2017 ευελπιστεί να συμβάλει στην συστατική διαδικασία περιγραφής των ενοποιητικών αρχών και πρακτικών του πολύμορφου οικοσυστήματος της ΚΑλΟ. Να αποτελέσει μια στιγμή ανοιχτής διαβούλευσης και δημόσιου διαλόγου, γνωριμίας και γνώσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εργαλείων, φιλοξενίας νέων πρωτοβουλιών και διερεύνησης συνεργειών και δικτυώσεων, ανάδειξης ενός κοινού χώρου αναφοράς, αφήγησης και οραματισμών. Ένα γεγονός που θα αυξήσει την ορατότητα και διακριτότητα της Κ.Αλ.Ο, με συμμετοχές που περιγράφουν τον χάρτη του οικοσυστήματος Κ.Αλ.Ο στην χώρα μας και στην Ευρώπη, αλλά και που τροποποιούν τις δυνατότητες και κλίμακες κοινωνικής διείσδυσης, επιρροής και αλλαγής.

Οργανωτική ομάδα

Από Αθήνα:

Dock – Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία
Το “Dock” αποτελεί μια μόνιμη υποδομή συνολικής υποστήριξης εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Οι άνθρωποί του είναι ενεργά μέλη του χώρου της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας με διαρκή συμμετοχή σε συνεταιριστικά εγχειρήματα, κινηματικές δράσεις και δικτυώσεις του οικοσυστήματος.

Κόμβος για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία
Ο “Κόμβος” είναι μια συλλογικότητα για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση εγχειρημάτων στο πεδίο της Κ.Αλ.Ο. Μέσω προγραμμάτων παραγωγής και ανταλλαγής γνώσης έχει στόχο στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενεργών εγχειρημάτων, την ωρίμανση νέων και τη συνολική διεύρυνση του πεδίου της Κ.ΑΛ.Ο. H πιο πρόσφατη δράση ήταν η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την Κ.ΑΛ.Ο. σε συνεργασία το Simon Fraser Πανεπιστήμιο του Καναδά.

Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας
Το φεστιβάλ από το 2012 μέχρι σήμερα συντέλεσε με τον τρόπο του στην εξέλιξη της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας στον Ελλαδικό χώρο και στην παγίωση της στη συνείδηση των ανθρώπων ως μια πραγματικότητα. Ο ρόλος του είναι σημαντικός για τη δικτύωση όλων των εγχειρημάτων, τις συνέργειες αλλά και τη γέννηση νέων εγχειρημάτων και ιδεών.

Συντονισμός ΚΟΙΝΣΕΠ Αθήνας
Πρόκειται για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά εγχειρήματα ανέργων και εργαζόμενων, που με ίδιες δυνάμεις προσπαθούν μέσα στην κρίση να εξασφαλίσουν την καθημερινή επιβίωση με αξιοπρέπεια, προβάλλοντας παράλληλα ένα άλλο πρότυπο συλλογικής ζωής, εργασίας και δημιουργίας.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων
Αποτελεί μια προσπάθεια συντονισμού των δομών που ασχολούνται με την παιδεία στο πεδίο της αλληλεγγύης, πανελλαδικά με βασικό σκοπό ανάμεσα σε άλλους να σχηματοποιηθεί η συσσωρευμένη εμπειρία. Ξεκίνησε το 2015 με πρωτοβουλία του Αλληλέγγυου Σχολείου της Μεσοποταμίας, μαζί με το Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου.

H Εφημερίδα των Συντακτών – ΕφΣυν
Η Εφημερίδα των Συντακτών”, ανεξάρτητη συνεταιριστική καθημερινή έκδοση. Ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων της ΕΦ.ΣΥΝ ιδρύθηκε το 2012 από πρώην εργαζόμενους στην καθημερινή και κυριακάτικη έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» -δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς- αλλά και από πρώην εργαζόμενους σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Ως συνεργατική συνεταιριστική εφημερίδα, ανήκει και ελέγχεται από το σώμα των εργαζόμενων σε αυτήν

και από τη Θεσσαλονίκη:

Πρω.σ.κ.αλ.ο.
Η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.) σκοπό έχει να συμβάλει σε ένα Σχέδιο Δράσης με στόχο την καθιέρωση ενός συνολικού συστήματος εργασίας, κατανάλωσης και ζωής που θα οδηγεί στην κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου πάνω σε ένα βιώσιμο πλανήτη.

Λαϊκό Πανεπιστήμιο για την Κ.ΑΛ.Ο.
Πρόκειται για μια αυτοδιαχειριζόμενη συνεργατική συλλογικότητα, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2013. Στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των συμμετεχόντων στις ιδέες, αξίες και αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του συνεργατισμού.

Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου η πανευρωπαϊκή δικτύωση RIPESS EUROPE – Solidarity Economy Europe

 

Θεματικές Ζώνες

Το σύμπαν της Κ.ΑΛ.Ο χαρακτηρίζεται από μια τεράστια γκάμα εγχειρημάτων όπως οι άτυπες ομάδες αλληλέγγυων και εθελοντών, ανταλλακτικά δίκτυα, εναλλακτική χρηματοδότηση και μικρο-χρηματοδότηση, εναλλακτικά νομίσματα, συνεταιρισμούς, δικτυώσεις κοινωνικών συνεταιρισμών, ανακτημένες επιχειρήσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις, που εργάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας όπως στην τροφή, την εκπαίδευση, το εμπόριο, τις νέες τεχνολογίες, τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά, την επικοινωνία, τον τουρισμό και πολλά άλλα.
Οριζόντια διοίκηση, κατανομή ρόλων, σχέσεις εργασίας, διαχείριση κρίσεων, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, δικτύωση, στρατηγικές προώθησης, κοινωνικός αντίκτυπος, λήψη αποφάσεων κάποιες από τις προκλήσεις που θέλουμε να συζητήσουμε! Και φυσικά, κοινωνική οικονομία; αλληλέγγυα; συνεργατική; κοινωνική επιχειρηματικότητα; Τι γίνεται με την οικονομία του διαμοιρασμού;

 

Το παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο σύστημα επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών αλλά και των πόρων του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε κοινωνικές και οικολογικές καταστροφές. Το όραμα της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στηρίζεται στην βιωσιμότητα και αυτό, μεταξύ άλλων, συνεπάγεται την επανατοπικοποίηση της παραγωγής και της κατανάλωσης, (τρόφιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγαθά, υπηρεσίες, πολιτισμό κ.λ.π), χτίζει την αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα, εξουσιοδοτεί τους πολίτες να δημιουργήσουν εναλλακτικές στην κατεύθυνση της διατροφικής αυτάρκειας, επανασυνδέει την αγροτική και αστική κοινωνία, και συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

 

Πολιτικές διαχείρισης ή πολιτικές ενδυνάμωσης για κοινωνικές ομάδες που βιώνουν συνθήκες αποκλεισμού; Μπορεί η Κ.ΑΛ.Ο να μετασχηματίσει τον τρόπο σχεδιασμού και άσκησης της κοινωνικής πολιτικής σε μια κατεύθυνση αλληλεγγύης; Πώς επηρεάζεται η «κοινωνική εργασία» σε συνθήκες κρίσης και τι σημαίνει το παράδειγμα της αλληλοβοήθειας;Θα παρουσιαστούν παραδείγματα υποστήριξης των προσφύγων από αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες στέγασης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 

Δομικό μέρος της κοινωνικής καινοτομίας που αναδύεται στην ΚΑλΟ είναι ο παιδαγωγικός της χαρακτήρας. Παιδαγωγικός σε σχέση με τους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης που κινήματα σχετιζόμενα με την εκπαίδευση πράττουν, αλλά κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν σε ένα κίνημα με μετασχηματιστική επιρροή σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Η θεματική αυτή επιθυμεί να διερευνήσει πώς η κοινωνική καινοτομία και η παραγωγή και το μοίρασμα της γνώσης υλοποιούνται στην ΚΑλΟ: Πώς οι συνελεύσεις δρούνε σαν εκπαιδευτική μέθοδος και πώς νέες παιδαγωγικές μέθοδοι ενσωματώνουν τη δημοκρατία σαν εκπαιδευτική αρχή; Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην σύλληψη και αναπαραγωγή της εμφανιζόμενης κοινωνικής καινοτομίας και πως η γνώση που παράγεται στο πεδίο της πράξης μπορεί να συστηματοποιηθεί και να διαχυθεί; Ποιες νέες μορφές έρευνας και παιδαγωγικών ινστιτούτων εκκολάπτονται από πρακτικές στηριζόμενες στην αλληλεγγύη και στην συλλογική ευημερία, σε σχέση με το δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον «τρίτο» τομέα;

Τα κινήματα υπεράσπισης, επανάκτησης και ανάπτυξης των Κοινών, συνιστούν ένα ανερχόμενο ρεύμα πρακτικών αμοιβαιότητας και μια πρόταση κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης πέρα από το δίπολο κράτος και/ή αγορά.
Η θεματική αυτή θέλει να ενισχύσει την ανταλλαγή εμπειριών και πολιτικών αυτοδιαχείρισης των Κοινών από τις κοινότητες των χρηστών τους σε ποικίλα πεδία – από τους φυσικούς πόρους (νερό, γη, τροφή κλπ.) μέχρι τα ψηφιακά κοινά και από τον αστικό χώρο μέχρι το πολιτισμικό πεδίο.
Επίσης επιθυμεί να εμπλουτίσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επινόηση θεσμικών και νομικών πλαισίων κατοχύρωσης και επέκτασης των Κοινών, στην προοπτική ριζικών κοινωνικών μετασχηματισμών.

Τα τελευταία χρόνια, εισάγονται νέα θεσμικά πλαίσια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο με στόχο να αναγνωρίσουν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), να ρυθμίσουν θέματα που σχετίζονται με τα επιμέρους μορφώματα που συναποτελούν το σύμπαν της ΚΑΛΟ σε κάθε χώρα, να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος στα διάφορα επίπεδά του (κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό) και τα εγχειρήματα και τις δικτυώσεις της ΚΑΛΟ.

Σε ποιο βαθμό, οι δημόσιες πολιτικές διευκολύνουν ή περιορίζουν τη μετασχηματιστική δυναμική της ΚΑΛΟ; Δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός δημόσιου χώρου που επιτρέπει τη συνδιαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών ανάμεσα στην ΚΑΛΟ και το κράτος; Υπάρχουν παραδείγματα τοπικής διακυβέρνησης με ριζοσπαστικό πρόσημο; Πώς εμπλέκονται οι τοπικές κοινωνίες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την καθημερινότητά τους;

Σε αυτή τη ζώνη θα ενταχθούν παρουσιάσεις ερευνητών και προτάσεις που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποια θεματική του Προγράμματος

 

Πρόγραμμα

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου πατήστε ΕΔΩ

Crowdfunding

Ο στόχος της καμπάνιας ήταν να συγκεντρώσει χρήματα, που θα καλύψουν έξοδα μεταφοράς και διαμονής για Ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο.

Ο τίτλος της καμπάνιας ήταν Athens UniverSSE 2017 Congress : no one left behind!

Χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Goteo, για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Είμαστε πολύ χαρούμενες γιατί η καμπάνια έπιασε το στόχος της. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους/τις:

Elisabeth Meyer-Renschhausen, AUBERT P, Grell, Britta, Clément christine, Eleni Pagani, Faye-Pastor Sylvie, Robert, PARAPONARIS dominique schirmer, OSTIER FLorence – COOPANAME, bouchet, Michel Pirson, Eliza Anyangwe, Alex Pazaitis, Spyros Tzortzis, roser company jimenez, Anastasios Glynos, ANTONIOS KANTIDAKIS, Dario, Enrique Martínez Nieto,Johannes Reichmann, Norbert Hellmers,Tim Barker,claudio cattaneo,Αντώνης Πολίτης,Christa Wichterich,Godelieve Van Heteren,Jason Nardi, Athanasios Koutsianas, NetHood, REAS RdR,Sabrina Merolla (l’Asilo),Judith Dellheim,Ira Prifti,Louise Crawford, Manfred Klingele, Chris Mueller, Astra Taylor, Nafpliotis Alexandra, AIGRAIN, bertile boucard, Georgia Bekridaki, Brunswic, Michel CHIESA, Chrysanthos Chrysanthakopoulos, Solidarity Economy Association, Combes, Alfred, Brabantio, Eleni, Eugene Flynn, Felix Metzger, Claus Müller, Gerin, Giuliana Giorgi, harald øhrn, Guhyapati, Helmut Metzger, Hannah, Didion, KatyaLeanna, Manuela Barriga, Mascret Ericka, Sondre Molteberg Dalen, nguyen, Olivia, Paul Mackney, POINTON Philippe, Richard Hall, Robin Vanbesien, Sarah Leonard, Casanova, Ulrich BröcklingIlias, Marmaras Eva Völpel.

Απολογισμός

Η ολοκλήρωση του τριήμερου 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κ.Αλ.Ο. μας άφησε με χαμόγελο και ελπίδα για την συνέχεια. Η οργανωτική ομάδα του UniverSSE 2017 θέλει να ευχαριστήσει όλες και όλους που συμμετείχαν για την επιτυχία του και να ενημερώσει ότι μετά τους απαραίτητους απολογισμούς της προετοιμάζεται ήδη για τα επόμενα βήματα.

Η θετική και απαιτητική παρακαταθήκη του UniverSSE 2017 σε αριθμούς μπορεί να αποτυπωθεί ως εξής:

               • η διοργάνωση χρειάστηκε 6 μήνες προετοιμασίας,
               • δημιουργήθηκαν 7 θεματικές ζώνες που,
               • φιλοξένησαν 50 πάνελ / εργαστήρια / σεμινάρια, και
               • παρείχε διερμηνεία σε 4 γλώσσες σε 5 εξοπλισμένες αίθουσες                                                                       με μια ομάδα 21 διερμηνέων από Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο UniverSSE 2017 συμμετείχαν: 

                • 50 αποστολές από το εξωτερικό,
                • 240 συλλογικότητες / δικτυώσεις / φορείς από την Ελλάδα,
                • 187 ομιλητές/τριες,
                • 637 εγγεγραμμένες/οι συμμετέχοντες,
                • 1200 άνθρωποι κατά προσέγγιση παρακολούθησαν κάποια από τις                                                                 εργασίες του συνεδρίου και
                • 1500 από το live streaming.

Οικονομικός απολογισμός

Κρίνουμε σκόπιμο να σας γνωστοποιήσουμε τον οικονομικό προϋπολογισμό του συνεδρίου αφενός για λόγους διαφάνειας αφετέρου για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος μιας τέτοιας διοργάνωσης, που θεωρούμε ότι αντιστοιχεί στην προσπάθεια που καταβάλουμε αλλά και την αναβαθμίζει.

ΕΞΟΔΑ ΠΟΣΑ
Αποζημιώσεις εργασίας 6.695,00 €
Ενοικίαση χώρου 3.500,00 €
Ενοικίαση τεχνολογικού εξοπλισμού 17.195,00
Δαπάνες μετακίνησης (ομιλητών, διερμηνέων) 8.008,46 €
Έξοδα διαμονής (ομιλητών, διερμηνέων) 3.903,00 €
Catering Έξοδα διατροφής (διερμηνέων, εθελοντών) 1.349,4 €
Έξοδα επικοινωνίας 9.286,57 €
Λειτουργικά έξοδα οργανωτικής ομάδας 1.626,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 51.563,43 €
ΕΣΟΔΑ ΠΟΣΑ
Περιφέρεια Αττικής 8.400,00 €
Ιδρυμα Heinrich-Böll Ελλάδας 8.170,97 €
Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 1.500,00 €
Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς 1.400,00 €
RIPESS ΕUROPE 9.001,24 €
Ίδρυμα Ρόζα Λουξεμπουργκ επιπλέον ποσό 2.728 € για τη δημιουργία video 5.602,00 €
Αλληλεγγύη για Όλους 9.383,16 €
SSEDAS-SUSY 3.000,00 €
Έσοδα Crowdfunding 4.500,00 €
Έσοδα Συνεδρίου 1.221,32 €
ΣΥΝΟΛΟ 51.563,43 €

Φωτογραφίες

Videos

Δημοσιεύσεις

Σαν οργανωτική ομάδα είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι/ες που το τριήμερο κύλισε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Για εμάς η διοργάνωση αυτή ήταν μία πρόκληση που ξεπερνούσε τις δυνατότητες των νεοσύστατων στην πλειοψηφία τους διοργανωτών. Ήταν όμως μία πρόκληση με την οποία άξιζε να αναμετρηθούμε και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ανταποκριθήκαμε σε αυτήν.
Η πείρα που αντλήσαμε μας κάνει πιο σοφές και σοφούς ώστε την επόμενη φορά να προσέξουμε διάφορα σημεία της διοργάνωσης: τον αριθμό των παράλληλων πάνελ/εργαστηρίων, τις ανάγκες για περισσότερο κόσμο και χρονικό διάστημα προετοιμασίας, ευελπιστώντας στην βελτίωση τους.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, όσους και όσες μας συμπαραστάθηκαν και μας ενίσχυσαν, όσες και όσους έδειξαν την αλληλεγγύη τους και την πίστη τους σε αυτή την συνεργατική και κοινή μας προσπάθεια.

Όσους μας πρόσφεραν την οικονομική τους ενίσχυση:

RIPESSHeinrich Boll FoundationΠεριφέρεια ΑττικήςΑλληλεγγύη για Όλους Ίδρυμα Ρόζα ΛούξεμπουργκΙνστιτούτο ΠουλαντζάΚωνσταντίνα ΚούνεβαΠρόγραμμα Susy
• τους 81 υποστηρικτές της καμπάνιας Crowdfunding του UniverSSE 2017 που με τη συμβολή τους συγκέντρωσε 5.139,00 € ( Ποσό καθαρό, χωρίς κρατήσεις)

Επίσης όλους τους συνεργάτες μας για την ζέση με την οποία έκαναν το UniverSSE 2017 δικό τους σκοπό, συμμεριζόμενοι τις αξίες και πρακτικές της Κ.Αλ.Ο.
Και κυρίως ένα ολόκαρδο ευχαριστώ στις αλληλέγγυες και στους αλληλέγγυους, που προσφέρθηκαν και δούλεψαν εθελοντικά για την επιτυχία του UniverSSE 2017.

Πέραν των οργανωτικών, είμαστε χαρούμενοι/ες που το UniverSSE 2017 συνέβαλε ώστε, η συζήτηση και το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εναλλακτικές προτάσεις οργάνωσης της καθημερινότητας, της οικονομίας, της διαχείρισης των πόρων, της εργασίας μας στον αντίποδα όσων βιώνουμε σήμερα σε όλη την Ευρώπη να παραμένει ζωντανό. Ήταν μια απόδειξη πώς οι πειραματισμοί συνεχίζονται και πώς διευρύνεται το πεδίο δοκιμασίας τους. Η έρευνα προχωρά, η συμμετοχή ανανεώνεται, οι ιδέες υλοποιούνται, οι ομάδες διαλύονται και ανασυγκροτούνται, οι άνθρωποι οι συλλογικότητες και οι συνθήκες ωριμάζουν, η γνώση και το όραμα μοιράζονται.
Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι το UniverSSE 2017 αποτέλεσε ένα πετυχημένο γεγονός στο να αποτυπωθεί, συναντηθεί και γίνει πιο ορατό το σύμπαν της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Στο να τεθεί στο επίκεντρο των αναζητήσεων για μία διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα. Η ατμόσφαιρα δημιουργικής συμμετοχής, μοιράσματος, αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας της γιορτής του UniverSSE 2017 έδειξαν ψήγματα του κόσμου που ονειρευόμαστε και των οραμάτων που μας κινητοποιούν.
Μερικά από τα πρώτα απτά και ανακοινώσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι η κοινή διοργάνωση του Φεστιβάλ συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας με το Commons Fest στις 6-7-8 Οκτώβρη, η Διακήρυξη της Πανελλαδικής Δικτύωσης Συνεργατικών Εγχειρημάτων http://ssecoops.blogspot.gr/ , η απόφαση για έναρξη δικτύωσης και κοινής διακήρυξης των ευρωπαϊκών εναλλακτικών/ συνεργατικών media, κοινή παρέμβαση για τη διαβούλευση για τις «Ενεργειακές κοινότητες», ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ και πολλές συνεργασίες που μαθαίνουμε ότι έχουν ξεκινήσει.

Democratizing Economy, Emancipating Society, Empowering Change