Το Dock στο UniverSSE 2017

Το Dock στο UniverSSE 2017

09062017-IMG_9366

Πριν από περίπου ένα μήνα, η Αθήνα στα πλαίσια του UniverSSE 2017 αποτέλεσε το πανευρωπαϊκό σημείο συνάντησης όσων δρουν και εργάζονται για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Με χαρά συμμετείχαμε στην Οργανωτική Ομάδα από την πρώτη στιγμή και στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την επιτυχημένη και χρήσιμη διοργάνωση.

Πέρα από τη συμμετοχή μας στην Οργανωτική Ομάδα, το Dock συμμετείχε σε 6 πάνελ και εργαστήρια, σχετικά με θέματα και τομείς που είτε επεξεργαζόμαστε είτε έχουμε ήδη μια σημαντική εμπειρία, είτε αφορούν καθαρά τη λειτουργία μας:

Τροφή

Ένας τομές που δραστηριοποιούμαστε ήδη είναι ο τομέας της τροφής. Δραστηριοποίηση που δεν εξαντλείται στη συμβουλευτική αλλά επεκτείνετε στη συνεργασία ελληνικών συνεταιρισμών με δομές του εξωτερικού και τη διάθεση των προϊόντων τους μέσα από το project του Dock, «Καρποί Αλληλεγγύης». Στο UniverSSE 2017 δόθηκε η ευκαιρία όλοι σχεδόν οι συντελεστές να βρεθούν στον ίδιο χώρο. Να εκθέσουν την οπτική τους, τις δυσκολίες τους και κυρίως την προοπτική που βλέπουν σε τέτοιου τύπου δίκτυα διάθεσης.

Συμμετείχαν οι :

Γιώργος Πλουμπίδης, συν συντονιστής της Καμπάνιας “Καρποί Αλληλεγγύης”, Dock Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Ιουλία Ξηρογιάννη, Ομάδα παραγωγών “Πράσινη γη”, Στέρνα Μεσσηνίας

Δημήτρης Βουρελής, Συνεταιρισμός παραγωγών “Μοδούσα” Κοιν.Σ.Επ., Γέρας, Λέσβος

Klaus Prätor, Καμπάνια Soli-oli / Φόρουμ Αλληλέγγυας Οικονομίας Βερολίνου

Filip De Bodt, μέλος της Climaxi (μέσω Skype)

Diana Kretschmann, συν-ιδρύτρια της “Possible”, Ολλανδία

Τουρισμός

Ένας δεύτερος κλάδος που μελετάμε συγκεντρώνοντας στοιχεία όπως κλαδικές μελέτες, αναλύοντας τάσεις κοκ σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση, είναι ο κλάδος του τουρισμού.

Ολοένα και περισσότερα εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο στρέφονται προς τον τουρισμό. Που έγκειται όμως η διαφορετική προσέγγιση; Μέσα από την διεθνή και εγχώρια εμπειρία, ποιες είναι οι  θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις προς ένα μοντέλο, βιώσιμης και συμμετοχικής τοπικής ανάπτυξης;

Αποτέλεσμα της παραπάνω αναζήτησης, ήταν η διοργάνωση του πανελ και του αντίστοιχου εργαστηρίου στα πλαίσια του UniverSSE 2017, για τον Υπεύθυνο Τουρισμό,  Η πρό(σ)κληση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στην κατεύθυνση γνωριμίας, δικτύωσης, εκφοράς κοινού λόγου, συμπράξεων εγχειρημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Γεωργία Κανελλοπούλου, Σύμβουλος Βιώσιμου Τουρισμού και Κοινωνικής Οικονομίας- Δίκτυο Αειφόρων Νήσων-ΔΑΦΝΗ

John Restakis, Εκτελεστικός Διευθυντής, Community Evolution Foundation, CA

Lourdes Tomé Herrero και Verόnica Pastorino, Solidaridad para el Desarrollo y la Pa (SODePAZ)

José María de Juan, Αντιπρόεδρος του EARTH ( Ευρωπαϊκή συμμαχία υπεύθυνου τουρισμού και φιλοξενίας) / σε συμμαχία με ISTO-OITS ( Διεθνής Οργανισμός  Κοινωνικού τουρισμού)

Καραθανάσης Βαγγέλης, μέλος συνεργατικού εγχειρήματος, Msc Βιώσιμου Τουρισμού

Εργασία-εργασιακές σχέσεις

Tο να δουλεύεις σε συνεταιρισμό είναι σίγουρα διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει. Τι είναι αυτό όμως που το κάνει διαφορετικό; Σε αυτό το ερώτημα κληθήκαμε να απαντήσουμε συμμετέχοντας στην κεντρική εκδήλωση της πρώτης θεματικής του συνεδρίου με τίτλο: Η φύση και οι σχέσεις εργασίας σε διαφορετικά είδη συνεταιρισμών.

Συμμετείχαν οι:

Συντονιστής ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δικηγόρος, MSc Κοινωνικής Οικολογίας, τ. Ευρωβουλευτής, Γραμματέας ΠΡΩΣΚΑΛΟ, Ελλάδα

η Nicole Alix, Πρόεδρος, La Coop des Communs, Γαλλία αναφέρθηκε στα «διαφορετικά μοντέλα συνεταιρισμών και η θέση των εργαζομένων».

Ο Hagen Henry, συνεργαζόμενος Καθηγητής και διευθυντής έρευνας Πανεπιστημίου Ελσίνκι Φινλανδία συνέκρινε το «Εργατικό δίκαιο vs Συνεταιριστικό δίκαιο: Η θέση των εργαζομένων σε διαφορετικών ειδών συνεταιρισμούς».

Ο Κώστας Νικολάου, Καθηγητής-Σύμβουλος Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος UnivSSECoop – Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, Ελλάδα προσέγγισε «την συνεταιριστική εργασία στο πλαίσιο του κοινωνικού μετασχηματισμού».

Το μέλος του Dock Γιώργος Πλουμπίδης  παρουσίασε τις «Μορφές, φαινόμενα και προεκτάσεις του συνεταιριστικού τρόπου εργασίας». Κυρίως υποστήριξε πως πρέπει να αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές μορφές που παίρνουν οι συνεταιρισμοί ανάλογα με τα μέλη τους αφού σε αυτά ανήκουν τα μέσα παραγωγής (ή διάθεσης) δηλαδή η ιδιοκτησία του συνεταιρισμού .Το οποίο με τη σειρά του καθορίζει και τις εργασιακές σχέσεις.

Υποστήριξη Εγχειρημάτων

Συμμετείχαμε επίσης, μέσω του μέλους μας Λίνας Μουργή, στη συζήτηση που διοργάνωσε το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, σχετικά με τις προδιαγραφές λειτουργίας των υποστηρικτικών κέντρων της Κ.ΑΛ.Ο. Εκεί με εκκίνηση παρουσίασης του τρόπου που σχεδιάστηκε ο φορέας μας, υποστηρίξαμε τη θέση ότι οι ίδιοι οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο έχουν την δυνατότητα μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση να αποτελέσουν τα κέντρα πληροφόρησης και υποστήριξης άλλων εγχειρημάτων.

Τέλος στα πλαίσια του UniverSSE 2017, πραγματοποιήθηκε η 3η Πανελλαδική Συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο, που παύει να είναι πια Συνάντηση και συγκροτείται και λειτουργεί πλέον ως Δικτύωση. Διαβάστε εδώ τη διακήρυξη της  Πανελλαδικής Δικτύωσης συνεργατικών εγχειρημάτων ΚΑΛΟ.

Για όλα τα παραπάνω θέματα θα υπάρξει εκτενέστερη αναφορά και παρουσίαση το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η συλλογή του πλούσιου υλικού που άφησε πίσω του το Συνέδριο.