Η Κ.ΑΛ.Ο. έχει ανάγκη από σωστή ψηφιακή παρουσία

Η Κ.ΑΛ.Ο. έχει ανάγκη από σωστή ψηφιακή παρουσία

internet_0

[ Aναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών ,Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή]

Ποια είναι η σχέση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με το διαδίκτυο;

Αυτή την ερώτηση απευθύναμε στον Δημήτρη Μουζάκη, σύμβουλο ψηφιακής επικοινωνίας και μέλος του DOCK, συνεταιριστικής δομής που παρέχει υποστήριξη σε φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Η απάντησή του οφείλει να μας προβληματίσει: «Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς τα εγχειρήματα ή φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δεν έχουν την καλύτερη σχέση με το διαδίκτυο. Είτε το αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, είτε, από έλλειψη εξοικείωσης, όταν το χρησιμοποιούν δεν συμμορφώνονται με βασικούς κανόνες του μέσου»

Ψηφιακή βοήθεια

Ο Δημήτρης είναι υπεύθυνος επικοινωνίας της 12μελούς ομάδας του DOCK, που μέσα από τις βασικές του λειτουργίες (infopoint, helpdesk, forum) στηρίζει συνεργατικά εγχειρήματα και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτά, παρέχοντας πληροφόρηση, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εξατομικευμένη συμβουλευτική αλλά και δικτύωση και ανάπτυξη συνεργειών με άλλους φορείς.

Μαζί με τον Σπύρο Τζώρτζη, από την Κο-οπερατίβα Ψηφιακής Επικοινωνίας Sociality, συνδιοργάνωσαν και παρουσίασαν το εργαστήριο «Ψηφιακή Επικοινωνία 1.0» στην 1η Εκθεση Κ.ΑΛ.Ο. του υπουργείου Εργασίας.

Επιλέγοντας την αρίθμηση «1.0», δηλαδή την πρώτη έκδοση ενός προγράμματος, ξεκίνησαν από τα απολύτως βασικά, διόλου όμως αυτονόητα: το βασικό στήσιμο ενός website, η βασική λειτουργία μιας ιστοσελίδας facebook, ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξης περιεχομένου, κυρίως στο facebook, και τέλος πώς χρησιμοποιούνται βασικά εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ, από πλατφόρμες για αποστολή ομαδικών e-mails, όπως η mailchimp, αλλά και εργαλεία στατιστικής ανάλυσης ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων, που μας δίνουν μια ακριβή εικόνα σε ποιο κοινό απευθυνόμαστε κάθε φορά.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι συνεταιριστές στο διαδίκτυο;

«Αυτά που έχουμε παρατηρήσει παρακολουθώντας πολλές ιστοσελίδες συνεταιριστών δεν αφορούν μόνο την Κ.ΑΛ.Ο. αλλά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μια πολύ συχνή παρανόηση είναι ότι το facebook δεν είναι μόνο κοινωνικό δίκτυο αλλά και εργαλείο προώθησης. Βλέπουμε λάθη ακόμα και στα πλέον στοιχειώδη. Από το να δημοσιεύονται αναρτήσεις με κεφαλαία γράμματα, που απλώς απαγορεύονται, μέχρι φωτογραφίες σε πολύ χαμηλή ανάλυση, π.χ. το λογότυπο φορέων σε εικονίδια που έχουν μέγεθος γραμματόσημου. Ολα αυτά συσσωρευτικά δημιουργούν αρνητική επίδραση στο κοινό που εν δυνάμει σε παρακολουθεί».

Μια άλλη συμβουλή προς συνεταιριστές είναι «μη συγχέεις το facebook της ΚΟΙΝΣΕΠ με την προσωπική σου ιστοσελίδα».

«Μια ανάρτηση έχει σκοπό να καταλάβει ο άλλος τι θέλεις να πεις και να του δημιουργήσεις μια δεύτερη σχέση με την ανάρτηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις κάτι. Αυτό που παρατηρείται είναι συχνά ο πιο “τεμπέλικος” τρόπος. Π.χ. να έχει εκδοθεί ένα δελτίο Tύπου και απλά να το αντιγράφεις» μας λέει ο Δημήτρης.

Το «όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά» δεν ισχύει στις αναρτήσεις στο facebook. Αντίθετα είναι καλό «να λέμε με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια αυτό που θέλουμε και να το συνοδεύουμε με ένα κατάλληλο εικαστικό».

Ποιος είναι ο ιδανικός ρυθμός αναρτήσεων, ώστε να θεωρείται η σελίδα μας λειτουργική;

«Οι 12 αναρτήσεις τον μήνα είναι το ελάχιστο μίνιμουμ για να μη σταματάει η αλληλεπίδραση με αυτούς που σε διαβάζουν και κάνουν like. Aν δημοσιεύεις με πιο αραιή συχνότητα, ο αλγόριθμος του facebook δεν “μαθαίνει” την ιστοσελίδα σου και χάνεται η σχέση με το κοινό. Ακόμα και ένα μικρό ή πρωτοεμφανιζόμενο συνεταιριστικό σχήμα, που δεν έχει ακόμα συνεχή δράση και ροή ειδήσεων, μπορεί να δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα περιεχόμενο με βασικές πληροφορίες π.χ. πού βρίσκεται το γραφείο μας, πώς να μας επισκεφτεί κόσμος, τα προϊόντα μας, πού θα τα βρείτε κ.λπ.».

Οσο για τα βασικά εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ, αυτά μπορούν να βρεθούν ακόμα και χωρίς χρήματα.

Ακόμα και με μια δωρεάν πλατφόρμα wordpress και με μερικά διαδικτυακά tutorial (ηλεκτρονικά μαθήματα) μπορεί να αρχίσει κάποιος να χτίζει μια βασική ιστοσελίδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει λάθη ή ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματική με μία ιστοσελίδα που έχει φτιαχτεί με τη βοήθεια επαγγελματιών, είναι όμως το απαραίτητο πρώτο βήμα.

«Είναι μια κίνηση που με μηδενικό ώς ελάχιστο κόστος πολλαπλασιάζει την αναγνωρισιμότητα ενός εγχειρήματος Κ.ΑΛ.Ο. και το φέρνει σε επαφή με πολύ ευρύτερο κοινό -από ανθρώπους που μας γνωρίζουν για πρώτη φορά, ανθρώπους που είναι ήδη κοντά μας, δημοσιογράφους ώς και πιθανούς χρηματοδότες» καταλήγει ο Δημήτρης.

Η βελτίωση της ψηφιακής εικόνας των συνεργατικών εγχειρημάτων δεν ωφελεί μόνο το κάθε εγχείρημα ξεχωριστά αλλά και την Κ.ΑΛ.Ο. στο σύνολό της, εκτοξεύοντας το μερίδιό της στο διαδίκτυο, εκεί που μεταφέρεται όλο και μεγαλύτερο πεδίο της αγοράς.

 Πληροφορίες

Ko-οπερατίβα Ψηφιακής Επικοινωνίας Sociality