Με τον άνεμο και το πανί

Με τον άνεμο και το πανί

Sailing with sailboat. Long exposure.

Από καλοκαίρι του 2021, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε εμπλακεί μέχρι σήμερα το «Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη μεταφορά οικολογικών προϊόνων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο: Ένα πιλοτικό πείραμα». Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η διασυνδεσιμότητα των νησιών και η μεταφορά προϊόντων, με την αιολική ενέργεια και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και αφετέρου, η προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση και επέκταση της καλλιέργειας οικολογικών προϊόντων, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
 

Στην πρώτη φάση του έργου, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος του Αιγαίου με το ιστιοπλοϊκό ΛΑΦΡΗ σε μια διαδρομή 18 νησιών  (Κέα, Άνδρο, Σκύρο, Σκόπελο, Αλόννησο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο, Κάλυμνο, Αμοργό, Σαντορίνη, Σχοινούσα, Πάρο, Σύρο και Τήνο) όπου έγινε η πλήρης καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων, μετρήθηκαν οι αποστάσεις, υπολογίστηκε η οικονομία καυσίμων κ.ο.κ. Στην ίδια διαδρομή έγιναν γνωριμίες, συναντήσεις και καταγραφή παραγωγών που παράγουν με αγροοικολογικές μεθόδους έτσι ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον δίκτυο της Κοινσεπ Ιστία Αιγαίου.
 

Τα πρώτα αποτελέσματα του έργου είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά: Νέοι παραγωγοί με μεγάλο ενθουσιασμό για τον οικολογικό τρόπο μεταφοράς των αγαθών τους, νέα καταστήματα που θα γίνουν σημεία διάθεσης των προϊόντων και επαφές με Δημοτικές Αρχές που δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη δημιουργία δικτύου αλλά και τις δημόσιες εκδηλώσεις του καλοκαιριού το 2022.Την Άνοιξη του 2022 όλα τα δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν σε μια μελέτη στην οποία θα βασιστεί και η μετατροπή του σκάφους σε ηλεκτροκίνητο με σκοπό την πλήρη αυτονομία του. Το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του οικολογικού τρόπου μεταφοράς των προϊόντων και της διασύνδεσης των νησιών μας, έχει ήδη επιτευχθεί..
 
Το έργο υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, άξονας Προτεραιότητας 3 – Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020»

Εκδήλωση ενδιαφέροντος


    Θεματική 1: Εισαγωγή στην ΚΑΛΟ – Θεσμικό πλαίσιο – Ν.4430/2016 – Επιλογή νομικής μορφής – Ρυθμίσεις για Κοιν.Σ.Επ και Συν.ΕργαζομένωνΘεματική 2: Διαδικασίες Ίδρυσης – Ρόλος του Μητρώου Φ. ΚΑΛΟ – Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Δικτύωση


    WebsiteSocial MediaΔράση ΔημοσιότηταςΆλλο εγχείρημαΆλλο