Το “πείραμα” πέτυχε και προχωράμε πιο μακρυά…

Το “πείραμα” πέτυχε και προχωράμε πιο μακρυά…

Από τις 2 Ιουλίου ως τις 25 Αυγούστου που διήρκησε ο γύρος του Αιγαίου, το ηλεκτροκίνητο ιστιοφόρο Pelago έριξε άγκυρα σε 26 νησιά, ολοκληρώνοντας πιλοτικά, δεκάδες μεταφορές οικολογικών προϊόντων συνολικού βάρους 150 κιλών και οργανώνοντας πέντε δημόσιες εκδηλώσεις σε Κέα, Χίο, Ικαρία, Σάμο και Σύρο με τη συμμετοχή των ΟΤΑ και άλλων τοπικών φορέων.

    Το σκάφος διένυσε συνολικά 1.200 ναυτικά μίλια με συνθήκες, από ισχυρό άνεμο και μπουνάτσα ως νυχτερινές διαδρομές, συννεφιά και βροχή. Η ηλεκτροκίνηση του Pelago ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2022 με την πλήρη εγκατάσταση κινητήρα, μπαταριών και την μερική εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ.  Χρησιμοποιήθηκαν 2 Φ/β 24V, 360W έκαστο στην πρύμνη και 4 Φ/β 12V, 100W αντί αντιηλιακής τέντας. Το σύνολο των εγκαταστάσεων απέδειξε την επάρκεια αυτονομίας στον περίπλου της Πελοποννήσου των 350ΝΜ μέχρι το Λαύριο όπου έγινε συντήρηση και νέα εγκατάστασης Φ/β πάνω από το κυβερνείο στη θέση της τέντας.  Τα δύο επιπλέον Φ/β 24V, 360W διπλής όψης ολοκλήρωσαν την εγκατεστημένη ηλιακή πηγή ενέργειας στα 1500W. Ταυτόχρονα το crew του Pelago συζήτησε με τους βαρκάρηδες στα περάσματα των Τριζονιών, του Πόρου και της Καλύμνου για την δυνατότητα επίτευξης ενός βιώσιμου μοντέλου μετακινήσεων και μεταφορών. Ξεκινώντας τον Ιούλιο,  έγιναν μεταφορές 60 διαφορετικών προϊόντων από 50 παραγωγούς σε 15 σημεία πώλησης, μεταξύ 26 νησιών του Αιγαίου. Έτσι ενισχύθηκε το υπάρχον δίκτυο, επεκτείνοντας τις συνεργασίες του με καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια που διαφορετικά θα παρέμεναν ασύνδετα.

Επόμενη στάση του σκάφους είναι η έκθεση Terra Madre που διοργανώνει το δίκτυο Slow Food International 22-26 Σεπτεμβρίου στο Τορίνο, όπου θα συναντηθούν πάνω από 600 εκθέτες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Το Pelago έφτασε στην Ιταλία στις 12 Σεπτεμβρίου, εκκινώντας από το Λαύριο και με ενδιάμεσες στάσεις σε Αίγινα, Κιάτο, Γαλαξίδι, Τριζόνια, Κεφαλονιά και τελικώς έδεσε στο λιμάνι Reggio di Calabria μετά από 10 ημέρες non stop διαδρομής. Τα απρόοπτα δεν έλειψαν ούτε σε τούτο το ταξίδι καθώς είχε αρκετές μέρες άπνοια αλλά θα σας τα περιγράψουμε σε επόμενο ενημερωτικό…