Δύο μέρες για την Κ.ΑΛ.Ο στην Πολωνία

Δύο μέρες για την Κ.ΑΛ.Ο στην Πολωνία

DSC_0410

Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε για ένα 2ήμερο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) στη Βαρσοβία της Πολωνίας, όπου ως Ripess EU συμμετέχουμε στο πρόγραμμα BUSSE (Building Up SSE). Το πρόγραμμα είναι μια στρατηγική συνεργασία φορέων Κ.ΑΛ.Ο για ανάπτυξη καινοτομίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών ενώ αποσκοπεί στη διάδοση των πρακτικών και δραστηριοτήτων της Κ.ΑΛ.Ο, παρέχοντας σχετικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.


Στα πλαίσια του προγράμματος θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης με 4 ενότητες και υποστηρικτικό υλικό τόσο για τους εκπαιδευτές όσο και για τους εκπαιδευόμενους.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες αποτελούνται από:

1) Ανάπτυξη και μετατροπή φορέα σε εγχείρημα Κ.ΑΛ.Ο

2) Ενδυνάμωση Κοινοτήτων εντός πλαισίου Κ.ΑΛ.Ο

3) Αρχές Κ.ΑΛ.Ο σε συνεταιρισμούς

4) Πρακτικές Κ.ΑΛ.Ο με βάση αξίες της διατροφικής κυριαρχίας.


Την πρώτη μέρα μελετήσαμε τις 4 ενότητες ως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, συζητήσαμε προκλήσεις που έχουν προκύψει, εντοπίσαμε κενά και εργαστήκαμε στη βελτίωσή τους.

Τη δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε τον συνεταιρισμό Dobrze της Πολωνίας που διατηρεί δύο παντοπωλεία στο κέντρο της Βαρσοβίας και ανταλλάξαμε εμπειρίες μεταξύ άλλων για θέματα όπως διακυβέρνηση, συμμετοχή, οργάνωση & λειτουργία ενός συνεταιρισμού τροφής.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το 2ο Πολωνικό Φόρουμ για την Διατροφική Κυριαρχία*. Συμμετείχαμε στο εργαστήριο που αφορούσε την δικτύωση για περιφερειακές και διαπεριφερειακές συνεργασίες. Το εργαστήριο κινήθηκε τους εξής τρεις άξονες:

1) Ενδυνάμωση της Κ.ΑΛ.Ο μέσω περιφερειακών προγραμμάτων,

2) Συνέργειες για Διατροφική Κυριαρχία και για Αγρο-Οικολογική Εκπαίδευση και

3) Συνέργειες μεταξύ Εναλλακτικών Δικτύων Τροφής.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εταίρους του προγράμματος BUSSE, Ekumenická Akademie (Τσεχία), Dobrze (Πολωνία), Utopia (Ουκρανία), ksoe (Αυστρία) και το ευρωπαϊκό δίκτυο για την Κ.ΑΛ.Ο Ripess EU για την ευκαιρία να μάθουμε και να συζητήσουμε για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη καθώς και για όλη την εμπειρία που αποκομίσαμε στις θεματικές.

Ασχολείστε με την εκπαίδευση στην Κ.ΑΛ.Ο;

Σας αφορά το ζήτημα της διατροφικής κυριαρχίας;

Θέλετε να λάβετε περισσότερη ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές του ενότητες;

Αν ναι, συμπληρώστε τη παρακάτω φόρμα και θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας.

    *Η Διατροφική Κυριαρχία, προσεγγίζει την υπεράσπιση του κυριαρχικού δικαιώματος των ανθρώπων στη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον τους.