2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

23244426_1872241412804845_4743550782605511_n

To Dock μαζί με άλλους 12 φορείς Κ.ΑΛ.Ο συμμετείχε στην ελληνική αποστολή που πήρε μέρος στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες 9 Νοέμβρη και διοργανώθηκε από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) σε συνεργασία με όλους τους μεγάλους πανευρωπαϊκούς φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν 200 συμπολίτες μας από την υπόλοιπη Ευρώπη, μέλη φορέων, εγχειρημάτων και δικτυώσεων,  ήταν να περιγράψει την κατάσταση και την ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την σκοπιά:

  • της (συν)διαμόρφωσης των δημόσιων πολιτικών για την Κ.ΑΛ.Ο μέσα από τη διαβούλευση θεσμών και πεδίου
  • το ρόλο της Κ.ΑΛ.Ο στην εργασία, ειδικά των νέων, και στις νέες μορφές απασχόλησης
  • το ρόλο της στην εδαφική και κοινωνική συνοχή και στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

Μέσα από θεωρητικές συζητήσεις αλλά και πρακτικά παραδείγματα αποκομίσαμε μια πλούσια εμπειρία. Παρακάτω ξεχωρίζουμε κάποια από αυτά που παρουσιάστηκαν:

Στη συζήτηση για τις δημόσιες πολιτικές τονίστηκε η άγνοια των πολιτών για τις δημόσιες πολιτικές για την Κ.ΑΛ.Ο ενώ επίσης κοινό τόπο αποτελεί το γεγονός ότι σε πολλές χώρες το νομοθετικό πλαίσιο είναι συνεχώς  εν εξελίξει. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για προσαρμοστικότητα του πεδίου στο εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο.

Στη συζήτηση για την εργασία, αναδείχτηκε η ανθεκτικότητα του συνεταιριστικού μοντέλου σε σχέση με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον ενώ στη συζήτηση σχετικά με τους νέους τονίστηκε η ανάγκη απεύθυνσης της Κ.ΑΛ.Ο σε ηλικιακά μικρότερα κοινά με όρους ηλικιακής ανανέωσης.

Σας παρουσιάζουμε και 2 παραδείγματα που ξεχωρίσαμε:

Arbeit Plus ( Αυστρία) > Με 30+ χρόνια λειτουργίας αποτελέι  ένα εθνικό δίκτυο 200 φορέων με στόχο την ένταξη ευπαθών ομάδων και την ενδυνάμωσή τους. Πρόσφατα σε συνεργασία με τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ της Αυστρίας υλοποιούν ένα πρόγραμμα ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην εργασία.

SMart EU ( Πλατφόρμα) > ” Ένας συνεταιρισμός με στόχο την κάλυψη των αναγκών των ελεύθερων επαγγελματιών”, αναφέρεται στο website του οργανισμού. Η πλατφόρμα είναι ενεργή σε 9 ευρωπαϊκές χώρες και μέσα από συμβουλευτική, ενίσχυση σε οικονομικό επίπεδο και μεθοδολογία που ταιριάζει στο ελεύθερο επάγγελμα ενισχύει τους επαγγελματίες με στόχο να “βγουν” από την επισφάλεια.

  • Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης με όλες πληροφορίες για το φετινό Πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες
  • Διαβάστε το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή. Στο άρθρο θα βρείτε επίσης τα έγγραφα εργασίας των συμμετεχόντων
  • Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο της Κ. Κούνεβα για τη διοργάνωση συνολικά