Η συμμετοχή μας στα Εργαστήρια του Επιχειρώ Κοινωνικά “Εισαγωγή στο κοινωνικό επιχειρείν και στην ΚΑΛΟ”

Η συμμετοχή μας στα Εργαστήρια του Επιχειρώ Κοινωνικά “Εισαγωγή στο κοινωνικό επιχειρείν και στην ΚΑΛΟ”

43166199_2071723126381765_3959809419977424896_n

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, ο Α’ Εκπαιδευτικός Κύκλος των εργαστηρίων, που διοργανώθηκαν από το Επιχειρώ Κοινωνικά της ΕΑΤΑ και φορείς από το πεδίο της Κ.ΑΛ.Ο, στα πλαίσια του Προγράμματος Εsti@, που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Ο πρώτος κύκλος αφορούσε την “Εισαγωγή στο κοινωνικό επιχειρείν και στην Κ.ΑΛ.Ο” αποτελούμενο από 4 ξεχωριστές θεματικές ενότητες.

Βασικός σκοπός του  ήταν  η εισαγωγή/εμβάθυνση των συμμετεχόντων στο θεσμό της Κ.ΑΛ.Ο αλλά και η παροχή πρακτικών εφοδίων για την εργασία και τη συμμετοχή σε μια κοινωνική επιχείρηση.

Απευθύνθηκε σε κόσμο που ήδη εργάζεται σε ένα φορέα, σε κόσμο που σκέφτεται να δημιουργήσει μια κοινωνική επιχείρηση αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για το θεσμό.

Τα  Εργαστήρια είχαν διαδραστικό χαρακτήρα και περιλαμβάναν τόσο θεωρητικό ( παρουσιάσεις) όσο και βιωματικό μέρος ( βιωματικές ασκήσεις)

Ως Dock, είχαμε τη χαρά να σχεδιάσουμε και να παρουσίασουμε  2 θεματικές του κύκλου αυτού.

Η πρώτη θεματική ενότητα στόχο είχε να εισάγει τους συμμετέχοντες στο θεωρητικό πλαίσιο της  Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσα από τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  1. Διεθνείς και εγχώριες προσεγγίσεις Κοινωνικής Οικονομίας, Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
  2. Βασικά Χαρακτηριστικά κοινωνικών επιχειρήσεων και φορέων Κ.ΑΛ.Ο
  3. Θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Στη 2η θεματική , είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση μιας κοινωνικής επιχείρησης, παρουσιάζοντας:

  1. Τις μορφές συλλογικής διοίκησης και διακυβέρνησης
  2. Τα απαραίτητα βήματα για την οριζόντια διακυβέρνηση
  3. Τους βασικούς ρόλους στην οριζόντια διοίκηση μιας επιχείρησης

Μέσα από τη συνεργασία μας με τους διοργανωτές, την επαφή με τους συμμετέχοντες, τις διαδραστικές ασκήσεις και τις επισκέψεις σε συνεργατικά εγχειρήματα είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια πολύ χρήσιμη διαδικασία τόσο για εμάς τους ίδιους και τις ίδιες όσο και για τους συμμετέχοντες.

Μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που στηρίζεται στις αρχές της ενεργούς και συμμετοχικής μάθησης και φέρνει τον εκπαιδευόμενο και τον κόσμο που εργάζεται στους φορείς στη θέση του εκπαιδευτή δημιουργώντας σε όσες και όσους συμμετέχουν ένα χρήσιμο βίωμα.

Ευχαριστούμε, λοιπόν την ομάδα του Επιχειρώ Κοινωνικά  και τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία και για την εμπιστοσύνη που μας δείξανε και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα!