Εκδήλωση – Συζήτηση με το Cooperation Jackson, Mississippi, USA

Εκδήλωση – Συζήτηση με το Cooperation Jackson, Mississippi, USA

Τη Δευτέρα 1/7 στις 19:00 στο κηπάκι του Στεκιού Μεταναστών (Τσαμαδού 15, Εξάρχεια) σας περιμένουμε για να συζητήσουμε για την αυτοδιαχείριση της εργασίας και τον εκδημοκρατισμό της οικονομίας μέσα από την εμπειρία του Kali Akuno από το Cooperation Jackson, από το Mississippi των Η.Π.Α. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Την Κυριακή 07/07 στις 19.00 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση «Γιατί αυτοδιαχείριση; Εμπειρίες αλληλέγγυας οικονομίας από τη δική μας κοντινή Αμερική» όπου ο Kali Akuno θα παρουσιάσει το Cooperation Jackson και θα συνομιλήσει με μέλη συνεταιριστικών φορέων από Ελλάδα.

 

 

 

 

Τί είναι η ομοσπονδία συνεταιρισμών Cooperation Jackson?

Είναι ένα όχημα για τη βιώσιμη κοινοτική ανάπτυξη, την οικονομική δημοκρατία και την κοινοτική ιδιοκτησία. Αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από:

 1. Community land trust – κοινοτικό καταπίστευμα στέγης[1] έτσι ώστε τα εγκαταλειμμένα κτίρια και η γη να απομακρυνθούν από την κερδοσκοπική αγορά και να αφιερωθούν σε κοινοτικά εγχειρήματα είτε πρόκειται για κατοικίες, παιδικές χαρές, ή καταστήματα,
 2. Εργαστήριο κατασκευής, fab lab, το οποίο βασίζεται σε ένα συνδυασμό βιομηχανικής τεχνολογίας 3ης και 4ης γενιάς, δηλαδή στο συνδυασμό της ψηφιακής τεχνολογίας και της αυτοματοποιημένης παραγωγής το οποίο ανήκει συλλογικά και λειτουργεί δημοκρατικά από τα μέλη του
 3. Freedom Farms Cooperative αγρόκτημα οικολογικής γεωργίας
 4. Συνεταιρισμό διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης
 5. Το κοινωνικό κέντρο Kuwasi Balagoon που αποτελεί τη βάση συντονισμού όλων των λειτουργιών και της διοίκησης.  Στον κοινωνικό χώρο Balagoon γίνονται οι γενικές συνελεύσεις της κοινότητας, οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας, οι εκπαιδεύσεις και η ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Για το προσεχές μέλλον σχεδιάζουν:

 1. Συνεταιρισμό οικοδομικών εργασιών
 2. Συνεταιρισμό για μονώσεις/πράσινη αναβάθμιση
 3. Συνεταιρισμό επισκευής αυτοκινήτων
 4. Συνεταιρισμό υπηρεσιών τροφίμων/εστίασης
 5. Συνεταιρισμό υπηρεσιών υγείας
 6. Συνεταιρισμό παιδικής φροντίδας

Γιατί στο Jackson, Mississippi;

Οι εργαζόμενοι στην περιοχή (80% Αφροαμερικανοί) πλήττονται σε κρίσιμο βαθμό από έλλειψη θέσεων εργασίας,  μισθών διαβίωσης, εργασιακών δικαιωμάτων, πρόσβασης σε προσιτή τροφή υψηλής ποιότητας, υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης.
Πέραν της χρόνιας ανεργίας που μαστίζει την περιοχή, το Jackson όπως και πολλά αστικά κέντρα, αγωνίζεται για να ξεπεράσει δεκαετίες οικονομικής ύφεσης, αποβιομηχάνισης και εγκατάλειψής του από τους (λευκούς) κατοίκους, αποτέλεσμα συστημικού ρατσισμού και των μεγάλων αλλαγών στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτές οι οικονομικές και δημογραφικές μεταβολές έχουν αφήσει την περιοχή με μειωμένη φορολογική βάση, χρόνια υποαπασχόληση και ανεργία, και με απαρχαιωμένες και ετοιμόρροπες υποδομές.
Στο Cooperation Jackson πιστεύουν ότι το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα εκμετάλλευσης, αποκλεισμού και καταστροφής του περιβάλλοντος μπορεί να ανατραπεί με μια αποδεδειγμένη δημοκρατική εναλλακτική λύση.Πάγια θέση και εμπειρία του Συνεταιρισμού είναι ότι όταν οι περιθωριοποιημένοι/ες και αποκλεισμένοι/ες εργαζόμενοι/ες και κοινότητες οργανώνονται σε δημοκρατικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα γίνονται μια δύναμη ικανή να συντελέσει ευρύτερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς.

Γιατί Αλληλέγγυα Οικονομία;

Στην έννοια της αλληλέγγυας οικονομίας περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα οικονομικών πρακτικών και πρωτοβουλιών που μοιράζονται κοινές αξίες – συνεργασία και διαμοιρασμό, κοινωνική ευθύνη, βιωσιμότητα, ισότητα και δικαιοσύνη. Στην αλληλέγγυα οικονομία δεν επιβάλλεται μια κουλτούρα εξοντωτικού ανταγωνισμού, αλλά οικοδομούνται κουλτούρες και κοινότητες συνεργασίας.
Γιατί είναι ένα μοντέλο που θα ενθαρρύνει και θα δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους σε άλλες πόλεις και δήμους του Μισισιπή, του Νότου και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να εφαρμόσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προώθηση της οικονομικής δημοκρατίας, της αλληλέγγυας οικονομίας και της συνεταιριστικής ανάπτυξης.
Τέλος το Cooperation Jackson είναι η υλοποίηση ενός οράματος για τη Δίκαιη Μετάβαση, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες. Οι ρίζες του βρίσκονται βαθιά μέσα στον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα, οικονομική δικαιοσύνη, αυτοδιάθεση, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής στο βαθύ Νότο, και αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους.

[1] Ονομάζεται μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που κατέχει γη για λογαριασμό μιας τοπικής κοινότητας και λειτουργεί ως διαχειριστής της γης αυτής, στην οποία μπορεί να αναπτυχθούν μονάδες οικονομικά προσιτής κατοικίας, κοινοτικοί κήποι, εμπορικοί χώροι κ.ά. για λογαριασμό της κοινότητας και χρήση από αυτήν.