Τι έγινε στο Herzelle 22-24 Μαρτίου;

Τι έγινε στο Herzelle 22-24 Μαρτίου;

54798932_400493453840005_8319861138552520704_o

Από τις από τις 22 μέχρι τις 24 Μαρτίου,  βρεθήκαμε στο Herzelle, 40 χλμ δυτικά των Βρυξελλών. Εκεί έγινε η πρώτη κοινή συνάντηση του πανευρωπαϊκού δικτύου των Καρπών Αλληλεγγύης, μετά από κάμποσο καιρό.

Οι Καρποί Αλληλεγγύης είναι ένα συνεργατικό δίκτυο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μεταξύ ελληνικών παραγωγικών συνεταιρισμών και οργανώσεων / συνεταιρισμών στην Β. Ευρώπη. Ο ρόλος μας σε αυτό το δίκτυο, το οποίο μετράει σχεδόν πέντε χρόνια ζωής, είναι αυτός του διευκολυντή μεταξύ των εμπλεκομένων.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την Ελλάδα το Dock, η Greenland products και η Μοδούσα ΚΟΙΝΣΕΠ, από την Ελλάδα.  Από τη Γερμανία η καμπάνια SoliOli, από την Αυστρία η «Ένωση για την προώθηση αλληλέγγυων οικονομικών μοντέλων», από την Ολλανδία η Possible today και φυσικά οι Βέλγοι οικοδεσπότες της συνάντησης ο συνεταιρισμός eco & fair που αποτελείται την περιβαλλοντική οργάνωση Climaxi, το κοινωνικό κέντρο t’ Uilekot και την τοπική ομάδα Herzelle της κίνησης «κόντρα στον καιρό» (A CONTRE COURANT).

Η ενημέρωση από κάθε χώρα για την παρούσα κατάσταση, η παρουσίαση των εγχειρημάτων που συμμετείχαν, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, και οι προοπτικές του δικτύου ήταν  η κύρια ατζέντα της συνάντησης. Ανάμεσα στα θέματα που επίσης συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου αλλά και ζητήματα πιστοποίησης και ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων. Είχαμε επίσης τη χαρά σε αυτή την πρώτη συνάντηση να δούμε το δίκτυό μας να μεγαλώνει καθώς στο χάρτη μας προστέθηκε και η Αυστρία!

Ισορροπώντας ανάμεσα στο χαλαρό κλίμα, τις πρακτικές και πολιτικές συζητήσεις η πρώτη συνάντηση κατάφερε να προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες διαφορετικές όψεις μιας οικονομίας με μετασχηματιστικά χαρακτηριστικά. Διαφορετικές όψεις, που προκύπτουν από την πολυμορφία όσων ήταν παρόντες με διαφορετικές αφετηρίες που συναντιούνται σε έναν κοινό στόχο: τη δημιουργία τη λειτουργία και την υποστήριξη ενός δικτύου που η οικονομική του δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικα της Κ.ΑΛ.Ο από την αρχή μέχρι το τέλος.