Ας διαδώσουμε τον ιό της αλληλεγγύης

Ας διαδώσουμε τον ιό της αλληλεγγύης

Campaign-1024x536

Οι Καρποί Αλληλεγγύης είναι ένα εναλλακτικό δίκτυο μεταξύ παραγωγικών συνεργατικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα και συλλογικοτήτων ενεργών πολιτών στην Ευρώπη.

Συγκροτηθήκαμε το 2015 κάτω από την πίεση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, γιατί πιστεύουμε πως η Κ.ΑΛ.Ο γενικότερα και το δίκαιο αλληλέγγυο εμπόριο ειδικότερα πέραν της ανταλλαγής προϊόντων που έχουν παραχθεί και διακινηθεί με αλληλέγγυο και ηθικό τρόπο είμαι μια αλλεπίδραση, ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ ομάδων πολιτών που έχουν κοινό όραμα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Για μας η αλληλεγγύη είναι ο δεσμός που ενώνει όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα και κοινωνικά δικαιώματα.

Ως συνεργατικά εγχειρήματα στην Κ.ΑΛ.Ο αντιλαμβανόμαστε και την πρακτική πλευρά της αλληλεγγύης.  Γι΄αυτό το λόγο από το 2015 συνεργαζόμαστε με τον αγροτικό συνεταιρισμό Μοδούσα στη Λέσβο για την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της ευρύτερης τοπικής οικονομίας, σ’ ένα νησί που έχει σηκώσει στις πλάτες του, το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών συνανθρώπων μας.

Ταυτόχρονα στηρίξαμε από το πλεόνασμα της δουλειάς μας,  αυτοοργανωμένες δομές υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών γιατί πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα πως ντόπιοι και μετανάστες μπορούμε να ζήσουμε μαζί, να εργαστούμε μαζί και γιατί είναι καθήκον μας να στηρίζουμε τον αδύναμο άνθρωπο που φτάνει στην πόρτα μας.

Αυτές τις μέρες που ζούμε στην πανδημία του Covid-19 «Την ώρα που στην Ελλάδα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, παραμένουν στοιβαγμένοι στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και των μέτρων προστασίας καθίσταται αδύνατη» (Avaaz petition).

Ως συλλογικότητες με οικονομική και κοινωνική δράση σε περιοχές που δοκιμάζονται νιώθουμε την ανάγκη να πούμε:

  • Μοναδικός εχθρός μας είναι ο πόλεμος
  • Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές που εξοντώνουν τις τοπικές κοινωνίες και τους κατατρεγμένους ανθρώπους
  • Εκκενώστε άμεσα τα κέντρα υποδοχής – Νοικιάστε άδεια καταλύματα για τους πρόσφυγες

Μπορείτε να υπογράψετε για την καμπάνια «Εκκενώστε άμεσα τα κέντρα Υποδοχής» εδώ


Οι συνεργαζόμενοι φορείς: Dock – Συνεργατικός Χώρος για την Κ.ΑΛ.Ο – Ελλάδα | SoliOli – Γερμανία | Eco & Fair, vzw Climaxi & vzw ’t Uilekot – Βέλγιο | Stichting Possible Today Foundation – Ολλανδία | Früchte der Solidarität – Αυστρία