Τα Σεμινάρια του Dock στην Κ.ΑΛ.Ο – Athens Expo ’17

Τα Σεμινάρια του Dock στην Κ.ΑΛ.Ο – Athens Expo ’17

22788695_332564510543649_7482028391370382776_n

To Dock συμμετέχει στην Κ.ΑΛ.Ο – Αthens Expo ’17, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνοντας παράλληλα 4 εργαστήρια.

Τα 4 εργαστήρια αφορούν θέματα  που προσεγγίζουν την Κ.ΑΛ.Ο από διάφορες οπτικές και αφορούν:

τη συγκρότηση ομάδας, τις δυνατότητες εξαγωγής ελληνικών προϊόντων συνεταιρισμών από φορείς που ήδη εξάγουν, την ψηφιακή επικοινωνία και τέλος την εισαγωγή σε βασικές έννοιες οικονομικής διαχείρισης μίας επιχείρησης

Αναλυτικά:

Τετάρτη 1/11, 12:00 – 14:00:

Εργαστήριο 1:  Χτίζοντας συνεργατικές ομάδες: Το κλειδί της βιωσιμότητας

Λίγα λόγια: Το συνεργατικό μοντέλο διοίκησης φαίνεται να είναι η καταλληλότερη απάντηση στην πολυπλοκότητα της σημερινής ζωής. Ο υπερμεγέθης όγκος των καθημερινών αποφάσεων που χρειάζεται να ληφθούν έχουν καταστήσει τα παραδοσιακά ιεραρχικά μοντέλα διοίκησης δυσλειτουργικά, ενώ ταυτόχρονα προάγουν τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό.

Σε αυτό το εργαστήρι θα μελετήσουμε δυνατότητες και απαιτήσεις που έχει το συνεργατικό μοντέλο προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα, εμβαθύνοντας σε κάποιες από τις πιο νευραλγικές πλευρές του: μοντέλα διοίκησης, τρόποι λήψης αποφάσεων καθώς και η γόνιμη διαχείριση των διαφωνιών εντός της ομάδας.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει ασκήσεις και έχει αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα.

Εισηγητές:

  • Γιώργος Τσιτσιρίγκος, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Μη Βίαιης Επικοινωνίας
  • Γεωργία Μπεκριδάκη, Κοινωνιολόγος,  Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Πέμπτη 2/11, 12:00 – 14:00:

Εργαστήριο 1: Παράγουμε και…εξάγουμε: Συνεταιριστικά προϊόντα και υπηρεσίες πέρα από τα σύνορα

Λίγα λόγια: Σκοπός του εργαστηρίου η ενδυνάμωση όσων Φορέων Κ.Αλ.Ο. θέλουν να δραστηριοποιηθούν εξαγωγικά, σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων. Παρουσιάζονται πρακτικά βήματα αλλά και καλές πρακτικές από Φορείς Κ.ΑΛ.Ο στην Ελλάδα που  έχουν αναπτύξει σχετική δραστηριότητα .

Εισηγητές:

  • Ιγνατιάδης Σπύρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)
  • Γιώργος Πλουμπίδης, “Καρποί Αλληλεγγύης”,  Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
  • Μαρία Ρούτσια, ΦΥΛΩ Κοιν.Σ.Επ.
  • Μαριάννα Ξηρογιάννη, Greenland cooperative farming

Παρασκευή 3/11, 12:00 – 14:00:

Εργαστήριο 1:  Ψηφιακή Επικοινωνία 1.0

Λίγα λόγια:  Αρκετοί Φορείς Κ.ΑΛ.Ο χρειάζονται υποστήριξη σχετικά με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο αλλά και τη συνολικότερη  επικοινωνία του Φορέα τους και των δραστηριοτήτων τους. Στόχος του εργαστηρίου, λοιπόν, είναι η βελτίωση τόσο της παρουσίας των ίδιων των Φορέων όσο και της απήχησης της Κ.ΑΛ.Ο στο ευρύ κοινό. Προτείνουμε μία μέθοδο πρώτης προσέγγισης της επικοινωνιακής τους στρατηγικής, ξεκινώντας από βασικά βήματα και φτάνοντας μέχρι το σημείο που η παρουσία γίνεται πια συγκροτημένη παρέμβαση.

Εισηγητές:

  • Δημήτρης Μουζάκης, Digital Communications Adviser, Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
  • Σπύρος Τζώρτζης, Digital Marketing @Sociality – Κοοπερατίβα Ψηφιακής Επικοινωνίας

Εργαστήριo 2: Business Plan και Οικονομικά για μη ειδικούς

Λίγα λόγια:  Ένα πρακτικό, εκπαιδευτικό εργαστήριο που στοχεύει στην εισαγωγή σε βασικές έννοιες και πρακτικές Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Οικονομικών, εστιασμένα στο πλαίσιο της ΚΑΛΟ. Πώς χτίζουμε ένα business plan, τι περιλαμβάνει, τι να μην αμελούμε, πώς τιμολογούμε, πώς παρακολουθούμε και ελέγχουμε την οικονομική κατάσταση του εγχειρήματος μας. Απλά, εύκολα και γρήγορα. Απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις επιχειρηματικής και οικονομικής διαχείρισης, είτε είναι ήδη μέλη φορέων ΚΑΛΟ είτε σκοπεύουν να ξεκινήσουν κάποιο εγχείρημα.

  • Άρης Παπαθεοδωρόπουλος, Οικονομολόγος, Κοινωνικός Επιχειρηματίας, Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας