Σχετικά με το Έργο
Διάρκεια
Χρηματοδότηση
Γενικά
Ο Δήμος Μεσσήνης ανέθεσε στο Dock την οργάνωση φόρουμ "Κλιματική Κρίση, Δασικές Πυρκαγιές, Ανθεκικοί Τόποι". Η διήμερη εκδήλωση έλαβε χώρα στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2024 στο Δημαρχείο Μεσσήνης, Μεσσηνίας.
Περιγραφή
Σκοπός του φόρουμ είναι να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες, φορείς, τοπικές κοινότητες και πολίτες, με στόχο τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου και την εξεύρεση καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.
Με κεντρικό θέμα την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, το φόρουμ θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, καθώς και την προώθηση συνεργασιών και δράσεων που μπορούν να υιοθετηθούν σε τοπικό επίπεδο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φόρουμ, θα λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (ΦΟΚΑΛ) καθώς και Έκθεση Καλλιτεχνικής Έκφρασης από τις 14 Σχολικές Μονάδες του Δήμου Μεσσήνης που συμμετείχαν στη δράση για τον ρόλο των σχολείων – μία συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Καλαμάτας και το Πρόγραμμα Διάλογος και Δράση απέναντι στις Πυρκαγιές.
Πρόγραμμα
Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε pdf πατήστε ΕΔΩ
Info Εκδήλωσης
Ημερομηνίες: 2-3 Νοεμβρίου 2024
Τοποθεσία: Δημαρχείο Μεσσήνης, Μεσσηνίας
Διοργάνωση: Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Dock και τοπικούς φορείς
Τίτλος: Φόρουμ Διάλογος & Δράση: Κλιματική Κρίση, Δασικές Πυρκαγιές & Ανθεκτικοί Τόποι
Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο
Στοιχεία Χρηματοδότησης: Πρόγραμμα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024» στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ».
Προϋπολογισμός του έργου: 15.000 Ευρώ
Όνομα Δικαιούχου: Δήμος Μεσσήνης
Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected]
Περισσότερα
Όλο το υλικό της εκδήλωσης
Τα video της εκδήλωσης θα ανεβαίνουν σταδιακά. Ευχαριστούμε για την υπομονή σας!
Συμπεράσματα
Το Φόρουμ αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινοτήτων απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Η ενεργή συμμετοχή και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων δημιούργησαν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες και δράσεις που θα συμβάλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.
Το Φόρουμ κατέληξε στα εξής:
Ενίσχυση της Συνεργασίας
Αναδείχθηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχών, κοινοτήτων και φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση
Τονίστηκε η σημασία της εκπαίδευσης των πολιτών και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών
Ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης
Προτάθηκε η δημιουργία τοπικών σχεδίων δράσης που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής
Κινητοποίηση και Συμμετοχικότητα
Η μεγάλη συμμετοχή (εκτιμώμενα 240 άτομα) υπογράμμισε τη σημασία του θέματος, ενώ η προσέγγιση που υιοθετήθηκε διασφάλισε έναν φιλικό και ενθαρρυντικό χώρο, όπου ο καθένας και η καθεμιά είχε τη δυνατότητα να ακουστεί
Πρώτη Διοργάνωση του Είδους
Η πρωτοπορία της εκδήλωσης έγκειται στον ανοιχτό χαρακτήρα της και στη δυνατότητα που δόθηκε σε όλες και όλους να συνεισφέρουν, ανεξαρτήτως του θεσμικού τους ρόλου
Το Φόρουμ αποτέλεσε ένα ορόσημο για την περιοχή της Μεσσήνης, καθώς για πρώτη φορά άνοιξε ο διάλογος για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως οι δασικές πυρκαγιές στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Η προσβασιμότητα και η ανοιχτή φύση του επέτρεψε σε τόσος διαφορετικούς stakeholders – εκπρόσωποι αρχών, επιστήμονες, εθελοντές, τοπικές κοινότητες και πολίτες – να βρεθούν στον ίδιο χώρο, συμμετέχοντας ισότιμα σε έναν ανοιχτό διάλογο, αναδεικνύοντας τη σημασία της συμμετοχικότητας και της συμπερίληψης. Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής και ενισχύει την προοπτική δημιουργίας ισχυρών και ανθεκτικών κοινοτήτων.
Πεπραγμένα & Στιγμιότυπα
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Δήμαρχος Μεσσήνης, κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους φορείς, στους πολίτες και στους διοργανωτές, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα κουλτούρα συνεργασίας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Αναφέρθηκε στο σχέδιο που εκπονείται από το αρμόδιο υπουργείο και διανέμεται στους δήμους, το οποίο εγκρίνεται από τα συλλογικά τους όργανα και προσφέρει έναν οδικό χάρτη δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ωστόσο, επεσήμανε ότι, κατά την άποψή του, λείπουν τρία κρίσιμα στοιχεία: η συστηματική ενημέρωση των κατοίκων, η εκπαίδευση των εθελοντών και η ανταλλαγή γνώσεων για τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας, στοιχεία που θα ενισχύσουν σημαντικά την πρόληψη και τη διαχείριση.
Τόνισε επίσης τη δέσμευση του Δήμου να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των αρμόδιων φορέων, εξασφαλίζοντας έναν ισχυρότερο συντονισμό και μια πιο αποτελεσματική ανταπόκριση. Η συμμετοχή των μαθητών από 14 σχολεία, με καλλιτεχνικές δημιουργίες αλλά και προτάσεις, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.
Ο Δήμος δεσμεύεται να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας τη συνεργασία για την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων.
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου, κ. Λάμπρος Τζούμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική της Περιφέρειας για την κλιματική κρίση και τις δασικές πυρκαγιές. Τόνισε τη σημασία της διαρκούς ενημέρωσης και της συνεργασίας με τους πολίτες, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας με νέα τεχνολογία και ένα πιο σαφές θεσμικό πλαίσιο. Εξήρε τον ρόλο των εθελοντών, υπογραμμίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά τους στις δύσκολες συνθήκες των πυρκαγιών.
Το πάνελ συζήτησης συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Κέλλυ Δημητρούλια και συγκέντρωσε θεσμικούς φορείς με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την τρέχουσα κατάσταση στη Μεσσηνία και την αναζήτηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των δασικών πυρκαγιών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία προληπτικών έργων, όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων και ο περιορισμός βλάστησης, και πρότεινε την αναβίωση μελετών για αντιπυρικούς δρόμους γύρω από τα χωριά, για την προστασία των οικισμών. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεσσήνης, κ. Παναγιώτης Καρούσος, εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια και την Πυροσβεστική, τονίζοντας τη δέσμευση του Δήμου για συνέχιση των δράσεων πρόληψης και εκπαίδευσης, ενώ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νικολάου, παρουσίασε στοιχεία από την τελευταία αντιπυρική περίοδο και υπογράμμισε την ανάγκη για επιπλέον πόρους και εξοπλισμό. Ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, δασολόγος της Δασικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ανέλυσε την καταγραφή και χαρτογράφηση των δασών της Μεσσηνίας και τόνισε την σημασία της διαχείρισης της βλάστησης σε δασικές εκτάσεις.
Ο κύριος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Θοδωρής Γιάνναρος παρουσίασε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών, προτείνοντας πέντε βασικούς πυλώνες: Ανασκόπηση και ανάλυση παλαιότερων πυρκαγιών για την κατανόηση της εξάπλωσης της φωτιάς, Περιορισμός κινδύνου με διαχείριση καυσίμων και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, Ετοιμότητα μέσω συστημάτων προειδοποίησης και επιτήρησης, Απόκριση με ανάλυση των ενεργών πυρκαγιών για ασφαλή διαχείριση και, τέλος, Αποκατάσταση με μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τρία καινοτόμα προγράμματα έρευνας και εφαρμογής τα οποία είναι, αυτή τη στιγμή, ενεργά στην Μεσσηνία.
Ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» παρουσίασε το έργο ResAlliance και μίλησε για την αλλαγή του κλίματος και την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και βελτίωση της ανθεκτικότητας της υπαίθρου. Το έργο ResAlliance έχει ως στόχο να παρέχει στους δασολόγους και τους γεωργούς τις γνώσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων ανθεκτικότητας του τοπίου.
Το έργο FIRE-RES παρουσίασε ο Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μίλησε για καινοτόμες τεχνολογίες και κοινωνικο-οικολογικο-οικονομικές λύσεις για ανθεκτικά εδάφη στις πυρκαγιές στην Ευρώπη. Το έργο FIRE-RES αποσκοπεί στην επιτάχυνση της πανευρωπαϊκής προσαρμογής σε αυτά τα ακραία φαινόμενα πυρκαγιών, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε πιο ανθεκτικά τοπία και κοινότητες στην Ευρώπη. Το έργο βασίζεται στην έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Η κ. Έλενα Τζαμουράνου από το Dock – Συνεργατικός Χώρος Κ.Αλ.Ο. παρουσίασε το έργο Διάλογος και Δράση κατά των Πυρκαγιών και μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο των κοινοτήτων στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. To έργο Διάλογος και Δράση στοχεύει έτσι ώστε τέσσερις κοινότητες της Μεσσηνίας να μειώσουν τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους μέσα από διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού, διαλόγου και συλλογικών δράσεων.
Η δεύτερη συζήτηση της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στις “αθέατες επιπτώσεις” των δασικών πυρκαγιών, φωτίζοντας δύο λιγότερο γνωστές διαστάσεις: τη φθορά της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επίδραση στην ψυχική υγεία. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μητσός, υποψήφιος διδάκτωρ από το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οι κ. Ράνια Φιλοπούλου και κ. Κυριακή Κορμά από το φορέα Θάλπος Ψυχική Υγεία. Την συζήτηση συντόνισε η κ. Μαρία Μπριτζολάκη από το Dock – Συνεργατικός Χώρος Κ.Αλ.Ο.
Ο κ. Μητσός ανέλυσε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στα υλικά των μνημείων, όπως το μάρμαρο και το κεραμικό, επισημαίνοντας ότι οι θερμοκρασίες προκαλούν αλλαγές στη μικροδομή των υλικών, με κίνδυνο να επηρεαστεί η αντοχή και η διατήρησή τους σε βάθος χρόνου. Παρουσίασε επίσης την εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων, όπως η οπτική και ηλεκτρονική μικροσκοπία, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση και αποκατάσταση των μνημείων.
Η κ. Φιλοπούλου και η κ. Κορμά τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης των ατόμων που επηρεάζονται από τις καταστροφές, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με έμφαση στην ψυχική ανθεκτικότητα. Αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ψυχική υγεία των πληγέντων και των διασωστών, επισημαίνοντας συναισθήματα όπως ο φόβος, η αβεβαιότητα και η απώλεια εμπιστοσύνης. Εξήγησαν τη σημασία των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, που στοχεύουν στη διαχείριση του ψυχικού τραύματος και στην ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας, παρέχοντας υποστήριξη που βασίζεται στον σεβασμό, την ενσυναίσθηση και την προστασία από περαιτέρω βλάβες.
Η τελευταία ενότητα του Σαββάτου επικεντρώθηκε στην κοινωνία των πολιτών και στις συνεργασίες μεταξύ φορέων, με τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων πολιτών, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και άλλων οργανώσεων. Καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των δασικών πυρκαγιών επισημαίνουν τη σημασία της ενεργής συμμετοχής της κοινότητας – από την ενημέρωση και τη συνεργασία έως την κινητοποίηση του κόσμου – κρίθηκε σημαντικό να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους πολίτες και τους φορείς για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους.
Η ενότητα αυτή ανέδειξε τις λύσεις που αναδύονται από την ίδια την κοινωνία, είτε αυθόρμητα είτε οργανωμένα, και έδωσε το βήμα στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες, τα σχέδια και τις δράσεις τους. Επικεντρώθηκε στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων, στις στρατηγικές ανθεκτικότητας και στις προτάσεις πολιτικής που μπορούν να συμβάλλουν στην προσαρμογή στις νέες προκλήσεις.
Ακολούθησε μια διαδικασία γνωριμίας και δικτύωσης μετά τις τοποθετήσεις των φορέων για τη δράση τους, ενθαρρύνοντας περαιτέρω συνεργασίες. Τον συντονισμό ανέλαβαν η κ. Γεωργία Μπεκριδάκη από το Dock και η κ. Παναγιώτα Αράπη από την Κουκουβά Κοιν.Σ.Επ., προσφέροντας έτσι μια πλατφόρμα διαλόγου για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών.
Η Κυριακή ξεκίνησε με την «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη», έναν ιδιαίτερο χώρο όπου οι ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να ακούσουν μοναδικές αφηγήσεις, ανακαλύπτοντας τον κόσμο μέσα από τα βιώματα αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δράσης. Στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να «δανειστούν» και να συνομιλήσουν με έναν πυροσβέστη, έναν εθελοντή πυροσβέστη, τον πρόεδρο μιας μικρής κοινότητας, έναν κάτοικο της περιοχής και ένα μέλος ορειβατικού συλλόγου.
Ο κόσμος χωρίστηκε σε μικρότερες ομάδες για να ενισχυθεί η διάδραση και να δοθεί χώρος για βαθύτερη επικοινωνία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν σκέψεις. Καθώς κάθε «ζωντανό βιβλίο» μοιραζόταν προσωπικές εμπειρίες, προκλήσεις και μαθήματα από τη ζωή του, δημιουργήθηκε μια αίσθηση σύνδεσης και κατανόησης. Μέσα από τις ιστορίες αυτές, οι παρευρισκόμενοι βίωσαν την ανθρώπινη πλευρά της αντιμετώπισης κρίσεων και των συλλογικών προσπαθειών για τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων, αναδεικνύοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Την ανθρώπινη βιβλιοθήκη συντόνισαν ο κ. Γιώργος Μελισσουργός από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ γραφείο Θεσσαλονίκης και η κ. Μαρία Μπριτζολάκη από το Dock – Συνεργατικός Χώρος Κ.Αλ.Ο.
Η πρώτη ενότητα των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εισηγήσεων της Κυριακής ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δρ. Βασίλειου Γκισάκη από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος ανέλυσε την αγροοικολογία ως μια ολιστική προσέγγιση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών συστημάτων και της υπαίθρου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αειφόρες πρακτικές ελαιοκαλλιέργειας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα των τοπικών αγροτικών κοινοτήτων.
Στη συνέχεια, οι Δρ. Θοδωρής Γιάνναρος και Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασαν ψηφιακά εργαλεία κλιματικών υπηρεσιών, προσομοιώσεων και δεικτών, τα οποία είναι προσβάσιμα τόσο στους φορείς όσο και στο ευρύ κοινό για καλύτερη προετοιμασία και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Μελισσουργός από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για το διαδικτυακό διαθεματικό αφιέρωμα «Τα ελληνικά δάση στον 21ο αιώνα». Το αφιέρωμα εστιάζει στη διατήρηση των δασών, την τοπική οικονομία και τη διαχείριση των κοινών.
Ο κ. Κώστας Βλαχονικολός στη συνέχεια παρουσίασε το έργο των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης μέσω της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, καλώντας τους συμμετέχοντες να ενισχύσουν τέτοιες προσπάθειες ή να δημιουργήσουν ομάδες για την προστασία του τόπου τους από φυσικές καταστροφές. Τέλος, το Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσέφερε ένα διαδραστικό εργαστήριο πρώτων βοηθειών, εστιάζοντας σε τεχνικές για εγκαύματα και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ενηλίκων, ενισχύοντας τις δεξιότητες του κοινού σε πρακτικές άμεσης παρέμβασης.
Στο διάλειμμα, η νηπιαγωγός κ. Κωνσταντίνα Δημοπούλου από την Κοιν.Σ.Επ. Νόστος παρουσίασε την διαδραστική αφήγηση-κουκλοθέατρο «Η αχόρταγη φλογίτσα στο δάσος», μια τρυφερή ιστορία εμπνευσμένη από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Διάλογος και Δράση απέναντι στις πυρκαγιές». Η μικρή “φλογίτσα” περιπλανιέται στο δάσος αναζητώντας φίλους και προσπαθώντας να αγκαλιάσει όλους, από τον σοφό Κυρ Λύκο και την πονηρή Κυρά Μάρω την αλεπού, μέχρι τη Βάγια την κουκουβάγια. Τα πλάσματα του δάσους, ωστόσο, καλούνται να βρουν τρόπους να προστατευτούν από τις αγκαλιές της «φλογίτσας» και να διατηρήσουν το δάσος ασφαλές.
Η αφήγηση εμπλουτίστηκε από την αυθόρμητη συνεργασία με την Ο.Α.Κ. Μεσσηνίας, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν στο δρώμενο. Ακολούθως, η δράση μεταφέρθηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου τα παιδιά είχαν τη χαρά να πειραματιστούν με πραγματικές πυροσβεστικές μάνικες, μαθαίνοντας διασκεδαστικά και βιωματικά πώς να αντιδρούν για να προστατεύσουν το περιβάλλον τους.
Στη δεύτερη ενότητα των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εισηγήσεων, η κ. Έλενα Τζαμουράνου και ο κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος παρουσίασαν μεθόδους και εργαλεία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, εστιάζοντας σε πρακτικές πρόληψης και ετοιμότητας που μπορούν να υιοθετήσουν οι τοπικοί φορείς για την προστασία των δασικών και αγροτικών εκτάσεων.
Στη συνέχεια, ο κ. Νάσος Μάκιος παρουσίασε την επιχείρηση «Κλήμης» και τις καινοτόμες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας, όπως την παραγωγή κάρβουνου και μπρικέτας θέρμανσης από τον πυρήνα της ελιάς, αξιοποιώντας γεωργικά υποπροϊόντα με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Βασίλης Φιλίππου παρουσίασε την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), η οποία αποτελεί παράδειγμα κοινότητας που καταφέρνει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αξιοποιώντας βιομάζα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της τοπικής δράσης στην ενεργειακή αυτονομία και τη βιωσιμότητα. Τέλος, ο κ. Ιωάννης Λαγός αναφέρθηκε στον ρόλο των δασικών συνεταιρισμών και των δασικών Κοιν.Σ.Επ., παρουσιάζοντας το έργο του Mainalon Trail, το οποίο στηρίζει την τοπική ανάπτυξη μέσα από δραστηριότητες που προάγουν τη βιώσιμη διαχείριση του δάσους και ενισχύουν την οικολογική ανθεκτικότητα της περιοχής.
Η τελευταία συζήτηση επικεντρώθηκε στην κοινή δράση που υλοποιήθηκε σε 14 σχολεία του Δήμου Μεσσήνης, καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από νηπιαγωγείο έως λύκειο. Ο Δήμος, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Καλαμάτας και το πρόγραμμα “Διάλογος και Δράση απέναντι στις Πυρκαγιές,” πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών.
Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί ενθάρρυναν τους μαθητές να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αναπτύξουν δημιουργικές πρωτοβουλίες για την πυροπροστασία. Σε ορισμένα σχολεία, οργανώθηκαν εκπαιδευτικές εκδρομές σε δασικές περιοχές για την καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης των υποδομών ως προς την πυρασφάλεια, ενώ άλλα σχολεία προέτρεψαν τους μαθητές να δημιουργήσουν αφίσες, ζωγραφιές, γράμματα προς τον δήμαρχο και προτάσεις για την ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας. Αυτή η πρωτοβουλία βοήθησε τα παιδιά να καλλιεργήσουν ευαισθησία και να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στην προστασία του περιβάλλοντος και του τόπου τους.
Για τη δράση μίλησαν οι κ. Παναγιώτα Αράπη από το πρόγραμμα “Διάλογος και Δράση απέναντι στις Πυρκαγιές,”, η κ. Ιωάννα Ραβάνη και ο κ. Γιώργος Αργυροηλιόπουλος από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Καλαμάτας.
Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος απένειμε επαίνους τόσο στα συμμετέχοντα σχολεία όσο και στην Ο.Α.Κ. Μεσσηνίας, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά και τις προσπάθειές τους. Μαζί με τους επαίνους, προσφέρθηκαν και αναμνηστικά δώρα ως ένδειξη εκτίμησης και ευγνωμοσύνης.
Δημοσιεύσεις
Δελτίο Τύπου Νο1 κάλεσμα συμμετοχής που δημοσιεύτηκε στις εξής ιστοσελίδες:
Δήμος Μεσσήνης, Dock, Messinia Live, Messinia24, Eidisoules.gr, Kalamata Times
Το Δελτίο Τύπου Νο2 που ακολούθησε την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης και περιλάμβανε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, δημοσιεύτηκε στις εξής ιστοσελίδες:
Δήμος Μεσσήνης, Dock, Εφημερίδα των Συντακτών, Best TV, Εύφορη ΓΗ, Θάρρος News, Messinia Live, Eleftheria Online, Mesogeios TV, Kalamata Journal, Anagnostis.org, toprotoselido.gr, firefightinggreece.gr, Heinrich Boell Foundation, Συνέντευξη στην Εκπομπή Τι λες Τώρα
Το Δελτίο Τύπου Νο3 με απολογισμό της εκδήλωσης δημοσιεύτηκε στις εξής ιστοσελίδες:
Δήμος Μεσσήνης, ERT News, Best TV, Εύφορη ΓΗ, Messinia Live, Θάρρος News, kalamatanews.gr, Eidisoules.gr, toprotoselido.gr, Πελλοπονησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Eidisoules.gr/video, 1o Δημοτικό Μεσσήνης
Ευχαριστούμε όσες και όσους βοήθησαν να μεταδοθεί το μήνυμα του φόρουμ!